ANASAYFA arrow right Güncel

Çimento fiyatının gerilemesi bekleniyor

Çimento fiyatının gerilemesi bekleniyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.55
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.55
Bu yıl yüzde 4-4.5 büyümesi beklenen çimento sektörünün başarılı bir grafiği var. 70 milyon ton kapasiteye sahip sektörün bu yıl 56 milyon ton çimento üreteceği tahmin ediliyor. Kişi başı tüketimin de 763 kiloya ulaşması bekleniyor. İhracatımız 2011’de 4.5 milyon ton gerileyerek 14 milyon ton oldu. Suriye’deki kriz sektöre çok olumsuz yansıdı, 2.5 milyon tonluk Suriye pazarı kaybedildi. Şu anda en büyük pazarımız Irak’a 3 milyon ton ihracat var. Dünyada toplam üretim olan 3.6 milyar tonun yüzde 60’ını üreten Çin, enerji politikası nedeniyle 10 milyon ton ihracat yapıyor. Dünya çimento fiyatı 80 dolarla 130 dolar arasında değişiyor. Bizim en çok artmış halimizle fiyat 60 dolar civarında.

Çimento sektörünün lokomotifi durumundaki inşaat sektörünün 2011 üçüncü çeyreğinde ekonomik büyümenin biraz daha üzerinde olduğu belirtilirken, çimento sektörünün iç pazardaki tüketim artışı ile birlikte 2012’de yüzde 4-4.5 civarı büyüyeceği, inşaatın da yüzde 5-6 civarında bir büyüme kaydedeceği öngörülüyor.

Türkiye’de 2010 yılında 50.5 milyon ton olarak gerçekleşen çimento tüketiminin 2011 yılında yüzde 11 büyüyerek 56.1 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. 2010 yılında 692 kilo olan kişi başı çimento tüketimi de 2011 yılında 763 kilo seviyesine ulaşacaktır. Böylece kişi başı tüketimde bin kg hedefine yaklaşıldı..
Türkiye’nin çimento sektöründe kapasitesini önemli oranda tam kullandığını hatırlatan Sabancı Çimento Grup Başkanı Göçmen şu bilgileri verdi:
“Türkiye 70 milyon ton civarında bir yıllık kapasiteye sahip. Geçen yıl bunun 56 milyon tonu iç pazarda tüketilirken, 14 milyon tonu da ihraç edildi. İç talebin üzerinde oluşan kapasite fazlası ihracata yönlendirildi. Ancak 2011 yılında toplam ihracat miktarı 4.5 milyon ton azalarak 14 milyon ton seviyesine geriledi. 2012 yılında çimento sektörü eğer yüzde 4-4.5 büyüyecekse iç pazar da 2-2.5 milyon ton civarında büyür. Türkiye bu durumda 2011’e benzer bir ihracat rakamına ulaşır. 2012 yılında yurtiçi çimento tüketiminin çeşitli altyapı, konut ve kentsel dönüşüm projelerine dayalı olarak büyümeye devam edeceğini, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki politik durumun belirsizliğinin ihraç pazarlarına olan negatif etkisinin azalarak sürmesi beklenmektedir.”
Suriye pazarı sıfırlandı
Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 50’sinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine olduğunu, yaşanan Arap baharı ve Suriye krizinin etkisiyle ihracat cephesinde yeni bir durumun ortaya çıktığını vurgulayan Göçmen şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki politik durumun belirsizliğinin ihraç pazarlarına olan negatif etkisinin azalarak sürmesini bekliyoruz. Türkiye’nin ihracat pazarlarında önemli değişimler var. İtalya, Fransa gibi ülkelerin yer aldığı Güney Avrupa’ya ihracat bitti. Kuzey Afrika, Ortadoğu ve komşu ülkelere ihracat vardı. Arap baharıyla birlikte bunların bir kısmı önemli dar boğazdan geçiyor. Suriye sıfırlandı. Libya’da sezonun nasıl açılacağını bilmiyoruz. Suriye’deki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekiyor. Suriye ihracatını ikame edecek başka bir yer bulmak zor. Büyük oranda karayoluyla gerçekleşen Suriye’ye ihracat 2-2.5 milyon ton civarında idi. Şu anda en büyük pazar Irak.3 milyon ton ihracat var. Şimdi Batı Afrika’ya daha çok gidiyoruz, Rusya bu yıl biraz canlanıyor gibi. Suriye’ye yapılan ihracat iç pazara yönelebilir.”
Çimentonun kilosu 10 kuruş
Çimento fiyatları konusunda da bilgi veren Mehmet Göçmen ihracatın daralması nedeniyle bu miktarın iç piyasaya gideceğini ve bunun da fiyatların aşağı çekilmesine neden olacağını vurgulayarak şunları söyledi:
“Türkiye’de çimento çok pahalılaştı fırtınası kopuyor. Pahalılaşmış hali ile çimentonun kilosu sadece 10 kuruş. Çimentonun inşaat maliyetindeki payı yüzde 4’ten azdır. Dünyada Türkiye’den daha ucuz çimento satan başka bir ülke yok. Çin kendi enerji politikaları gereği o kadar fazla ihracat yapmayı desteklemiyor. Örneğin dünyada toplam üretim olan 3.6 milyar tonun yüzde 60’ını üreten Çin 10 milyon ton ihracat yapıyor. Bu bir ülkesel tercihtir. Türkiye’nin bir ithalat riski yok. Çünkü Akdeniz havzasında Türkiye’ye ihracat yapacak konumdaki bütün ülkelerde çimento fiyatı 80 dolarla 130 dolar arasında değişiyor. Bizim en çok artmış halimizle 60 dolar civarında. Çimentonun iç pazara daha çok satılması normalde fiyatın artması yönümde baskı yapar. Ama Türkiye’de tersi oluyor ve aşağı doğru bir fiyat baskısı oluşuyor. Türkiye bugün kendi bölgesinde çimentonun en ucuza satıldığı yer. İhracat geçen sene iç piyasadan daha pahalı oldu. İhracat fiyatı da 50-60 dolar arasında. İç fiyat da 60 doların biraz altında seyretti.”


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *