ANASAYFA arrow right Güncel

Çocukların yüzde 42'si süt ürünlerine, yüzde 87'si et ürünlerine ulaşamıyor

Çocukların yüzde 42'si süt ürünlerine, yüzde 87'si et ürünlerine ulaşamıyor
YAYINLAMA: 28 Mayıs 2023 / 21.55
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2023 / 21.57
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, Dünya Süt Günü açıklamasında, çocukların büyük kısmının et ve süt ürünlerine yeterli düzeyde ulaşamadığına dikkat çekti

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2021 yılında toplam 23,2 milyon ton çiğ süt üretildiğini kaydeden Aydın, “Bunun içerisinde 21 milyon tonla en büyük payı inek sütü alıyor. Süt üretimimiz bazı yıllarda azalma ve artış gösterse de dünyada süt üretiminde ilk 10 sırada yer almaktayız. Bununla birlikte süt tüketim miktarımız dünya ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça düşük. AB ülkeleri yıllık ortalama kişi başına 350 litre süt tüketirken ülkemizde kişi başına düşen rakam bunun yarısından bile az. Türkiye’de ortalama kişi başına süt tüketimi 130 litrelerde kalıyor” tespitinde bulundu.

Son 10 yılın en yoksul dönemini yaşıyoruz

Aydın, “Türkiye çocuk araştırması verilerine göre çocukların yüzde 42'si süt ürünlerini, yüzde 67'si sebzeyi, yüzde 49,5'i meyveyi, yüzde 87'si et ürünlerini her gün tüketemiyor. Çocukların bilişsel ve zihinsel gelişiminde çok etkili olan yeterli ve dengeli beslenme; artan enflasyonla birlikte can sıkıcı bir hal aldı. Pastorize sütün litre fiyatı 25 TL, kaşar peynirin ise ortalama fiyatı ise 250 TL’ye dayandı. Süt ürünlerine erişim, alım gücü üzerinden düşünüldüğünde son 10 yılın en yoksul dönemini yaşıyoruz” dedi.

Gıda enflasyonu dünyada düşerken Türkiye’de yükselmeye devam ediyor

“2013 yılında çiğ süt litre fiyatı 1 TL iken asgari ücret 804 TL idi. Yani bir asgari ücretli 804 litre çiğ süt alabiliyordu” diyen Aydın, “2023 yılına gelindiğinde çiğ sütün perakende satış fiyatı 20 TL ye dayandı artık asgari ücretli aynı maaşa yarı yarıya süt alabiliyor. Gıda enflasyonu dünyada düşerken Türkiye’de yükselmeye devam ediyor. Pandemi sonrası 15 aydan uzun bir süredir dünyada gıda fiyatları düşüş eğilimini sürdürmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı Küresel Gıda Fiyat Endeksi son bir yılda yüzde 21 düştü” şeklinde konuştu.

Gıda fiyatları ise son bir yılda yüzde 67 artış gösterdi

İl Temsilcisi Aydın, “Son iki yıla bakıldığında Türkiye’deki gıda enflasyonu yüzde 187. Aynı dönemde dünyadaki artış ise sadece yüzde 6’da kalırken Avrupa Birliği’nde de yüzde 26. TÜİK mart ayı verilerine göre gıda fiyatları ise son bir yılda yüzde 67 artış gösterdi. FAO’nun Küresel Gıda Fiyat Endeksi ise aynı dönemde yüzde 21 düştü. Gıda fiyatları artışında dünya ortalamasının çok üstünde kalmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, konuşmasını şöyle tamamladı: “Süt çocuk ve gençlerin beslenmesinde ve gelişiminde önemli bir yer tutan besin. Besleyici değeri yüksek olan bu besin maddesinden elde edilen yoğurt, peynir, kefir gibi ürünler sağlıklı ve dengeli beslenmenin vazgeçilmez bir parçası.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *