ANASAYFA arrow right Güncel

Dernek/vakıf maskesi takmış tarikatlar eğitimde cirit atıyor

Dernek/vakıf maskesi takmış tarikatlar eğitimde cirit atıyor
YAYINLAMA: 22 Ocak 2024 / 19.41
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2024 / 20.00

Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılının 1. Dönemini değerlendirdi.

 

Arpat, “Onca skandala rağmen dernek/vakıf maskesi takmış tarikatlar eğitimde cirit atmaya devam etti. ÇEDES projesi kapsamında, “Manevi danışman” adı altında eğitim bilimi ve pedagojik yeterliliği olmayan imam, vaiz, din hizmetleri uzmanlarının, okul ve okul dışında çocuklarımızla bir araya getirildi. Okullarda öğrenciler, cami gezilerine, namaza götürüldü, çocuklara cami ve mezarlık temizliği yaptırıldı” dedi.

Karma eğitimi ortadan kaldırma girişimleri arttı

Karma eğitimi ortadan kaldırma girişimleri arttığını söyleyen Arpat, “Bizzat Bakan Tekin “Kız okulları kurmak gerekiyorsa kurulur” diyerek karma eğitimi hedef aldı. Devletin resmi memuru niteliğindeki imamlar dahi karma eğitim karşıtı vaazlar verir hale geldi. Okul öncesi eğitime, ilkokullara, ortaokullara mescit eklenerek, okul mekanlarının din ve farklı inançlar karşısında tarafsızlığı ortadan kaldırıldı” ifadelerine yer verdi.

MESEM, kamu kaynaklarının yandaş şirketlere peşkeş çekilmesinin aracı oldu

“Zorunlu din dersinin yanına zorunlu seçmeli din dersleri konuldu, okulların resmi tatil edildiği hafta öğretmenlere dini eğitim seminerleri düzenlenir hale geldi” diyen Arpat, “Çocuk işçi sayısı arttı. Çalışma hayatında 2 milyona yakın çocuk işçi bulunmakta ve çocuk işçilerin yaklaşık yüzde 80’i kayıt dışı çalıştırılmaktadır. Bu yıl en az 47 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Mesleki eğitim adı altında yüzbinlerce öğrenci eğitimden koparılıp sermayeye ucuz işgücü oldu. Öğrenci sayısı 1 milyon 324 bin 840’a ulaşan MESEM’ler devlet eliyle çocuk işçiliğin yasal kılıfı, kamu kaynaklarının yandaş şirketlere peşkeş çekilmesinin aracı oldu” tespitinde bulundu.

Bütçeden, Milli Eğitime ayrılan pay, bu yıl daha da düştü

Mesleki eğitim adı altında yüzbinlerce öğrencinin eğitimden koparılıp sermayeye ucuz işgücü yapıldığını sözlerine ekleyen Arpat, “Bütçeden, Milli Eğitime ayrılan pay, bu yıl daha da düştü. Belirlenen trajikomik bütçe, hükümet için eğitimin önem sırasında ne kadar arkalara itildiğinin de en güncel ispatı oldu. Ülkenin geleceği olan çocuklarımıza “Okursan bu güzel Cumhuriyet’te her şey olabilirsin” diyebilmesi için kurulan Milli Eğitim Bakanlığı, yoksul ailelerin çocuklarına pişkince “İşçisin sen işçi kal” dedi ve patronlardan alkış topladı” açıklamasında bulundu.

Okullaşma oranı düşüyor

Başkan Arpat, okullaşma oranlarındaki yetersizliğin çözülememiş bir sorun olarak kaldığına dikkat çekerken, “Bakanın açıklamasına göre okullaşma oranında yüzde 99’lara ulaşıldı ama MEB’in son yayınlanan 2022-2023 istatistiklerine göre, ilkokul ve ortaokulda okullaşma oranlarında çok ciddi bir düşüş yaşandı. 2013-2014 eğitim öğretim yılında okullaşma oranı ilkokullarda yüzde 99.57 iken, 2022-2023 eğitim öğretim yılında bu oran yüzde 93,85’e düştü. 2013-2014 eğitim öğretim yılında yüzde 99.61 olarak gerçekleşen kız çocuklarının okullaşma oranı ise yüzde 93,82’ye geriledi. Bu rakamlar, çocukların eğitim hakkından mahrum bırakıldığını ortaya koydu” diye konuşma yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *