Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, girdi fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi veya girdi desteklerinin üreticinin alım gücü göz önüne alınarak artırılması çağrısında bulundu
“Destek bütçesi, Tarım Kanunu’nda belirtildiği gibi Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın en az yüzde 1’i oranında olmalı” ifadelerini kullanan Çolak, “Destekler ürün ekiminden önce açıklanmalı ve zamanında verilmeli. 2023 yılına sulama maliyetlerinin azaltılması amacıyla çıkarılan tarımsal sulama amaçlı su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50 oranında desteklenmesi kararı 2024 yılı içinde devam ettirilmeli” dedi.
Tarımsal sulama destekleri sürdürülmeli
Başkan Çolak, “2018-2023 dönemleri arasında bazı illerimizde Tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketim bedelinin desteklenmesi yapıldı ve bu destekleme 2024 yılı itibariyle sona erdi. Tarımsal üretimde kalite ve verimliliği artırmak için tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketim bedellerinde desteklemeler tüm illerde sürdürülmeli” şeklinde konuştu.
Bir kereye mahsus olmak üzere af getirilerek ruhsat verilmeli
Tarımdan kaçışı önlemek için genç çiftçilere yönelik ek teşviklerin ve desteklerin verilmesini isteyen Başkan Çolak, “2023 yılında buğday ürününü TMO’ya ve piyasaya satan, ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticilere verilen kilogram başı 1 lira destek, artırılarak 2024 yılında da devam ettirilmeli. Çiftçilerimizin kendi imkânlarıyla kullandıkları yeraltı suyu ücretleri düşürülmeli ve ruhsatsız olan kuyulara bir kereye mahsus olmak üzere af getirilerek ruhsat verilmeli” açıklamasını yaptı.
Yüksek faiz oranları en az Ziraat Bankası faiz oranlarına çekilmeli
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçilerin düşük faizli kredi ihtiyacının tamamını karşılaması gerektiğini sözlerine ekleyen Çolak, “Bu amaçla tarımsal kredi kullanımı için verilen destek miktarı artırılmalı. Diğer banka ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından tarımsal kredilerde uygulanan yüksek faiz oranları en az Ziraat Bankası faiz oranlarına çekilmeli. Kredi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla bankalar ve Tarım Kredi kooperatifleri masraf, komisyon, ipotek, hayat sigortası gibi çiftçilerimizin masrafını artıran taleplerde bulunmamalı” ifadelerine yer verdi.
Afet zararını karşılayacak şekilde destekleme her yıl yapılmalı
Çolak, tarım sigortasında prim oranlarında indirimlerin devam ettirilmesi gerektiğinin altını kalın harflerle çizerken, “Köy bazlı olarak uygulanan kuraklık verim sigortasında tüm ürünlerde parsel bazına geçilmeli, tüm ürünler ve riskler kapsama alınmalı. Tarım sigortası kapsamında halen yer almayan risklerin veya çeşitli nedenlerle sigorta yaptıramayan çiftçilerimizin afet zararını karşılayacak şekilde destekleme her yıl yapılmalı. Çiftçilerimiz başta kuraklık olmak üzere, her türlü afet ile karşılaştığında aldığı tazminat zararını karşılamalı” dedi.
Genç çiftçilerin tarım BAĞ-KUR primleri devlet tarafından karşılanmalı
Tarım BAĞ-KUR’luların ödemiş olduğu 9 bin gün prim diğer sigortalılarla eşitlenmesi ve ödeme gün sayısının ise 7 bin 200 güne düşürülmesi çağrısında bulunan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasını şöyle tamamladı: “SGK primlerinin 2008 yılında olduğu gibi prim ödeme gün sayısı 15 güne düşürülmeli, 30 gün ödüyormuş gibi sayılmalı. Muafiyette geçen süreler çiftçilerimizin çalışma gün sayısına eklenmeli ve borçlanma imkânı sağlanmalı. Genç çiftçilerin tarım BAĞ-KUR primleri devlet tarafından karşılanmalı. SGK borcu bulunmayan çiftçilerimize verilen yüzde 5 hazine teşvik prim oranı arttırılmalı.”