14 Mayıs ve 28 Mayıs'ta yapılan seçimleri sonrasında piyasalarda yükseliş şiddetlenirken dolar, Euro ve altın rekor üstüne rekor kırıyor. 20 lira eşiğini aşan dolar 24 TL’ye doğru koşarken aynı şekilde Euro’da 25 TL’yi aştı. Döviz kurunda ki artış Gaziantep’teki esnafları ve piyasaları tedirgin etmeye başladı.
Dövizin yükselmesi küçük esnafın belini büktü çıkmaza soktu
Pandemi ile birlikte zor günler geçirmeye başlayan kent esnafı 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında bir darbe de doların yükselmesi ile aldı. Ülkemizde birçok ürünün ya da yapımında kullanılan hammaddenin dolarla gelmesi ülkenin orta direği olarak görülen küçük esnafın belini bükerken aynı zamanda çıkmaza soktu.
Dövizin sabitlenmesi yüksel kiraları “Dur” denilmesi isteniyor
Gaziantep’in en işlek caddeleri arasında yer alan Gazimuhtar Paşa Bulvarı’nda in-cin top oynuyor. Satışların geçen yıla oranla yüzde 40-50 oranında azaldığı bulvarda esnaf, doların yükselmesi sonucunda büyük bir tedirginlik yaşadıklarını ifade etti. Dolara bağlı olarak ham madde fiyatlarının yükseleceğine dikkat çeken esnaf, dövizin sabitlenmesini ve yüksek kiralara ise bir “Dur” denilmesi gerektiğini vurguladı.
Enflasyon düşmediği sürece kira artışlarının önüne geçilemez, insanlar aldığı maaşlarla geçinemez
2004 yılından beri Gazimuhtar Paşa Bulvarında esnaflık yaptığını dile getiren Mustafa Tekbaş, “Döviz hem ham madde fiyatlarını hem de kira artışlarını etkiliyor. Mayıs ayından itibaren alım yapıyorum, doları 25 TL’ye endekslediler, ona göre de fiyat çıkarıyorlar. Yani yükselişler maliyetlere yansıyor. Önemli olan enflasyonun hızlı bir şekilde düşürülmesi. Enflasyon düşmediği sürece kira artışlarının önüne geçilemez, insanlar aldığı maaşlarla geçinemez” tespitinde bulundu.
12 bin liradan başlayan dükkân kiraları 100 bin liraya kadar yükseliyor
Son bir yıl içerisinde ham maddelere yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldığını belirten Tekbaş, “Dükkân kiralarında çok astronomik rakamlar ortaya çıktı. Enflasyon oranının üzerinde yapanın yanı sıra yüzde 100-200 zam yapanlar bile var. 12 bin liradan başlayan dükkân kiraları 100 bin liraya kadar yükseliyor. Dolayısıyla birçok mülkiyet sahibi ile kiracı mahkemelik” dedi.
Piyasalarda yersiz yükselişler var
İsmini vermek istemeyen esnaf, işlerde bir durgunluğun söz konusu olduğunu belirtti. “Piyasalarda yersiz yükselişler var, bunun önüne geçilmesi lazım. Asgari ücret, emekli ve memura zam yapılması çözüm değil. Bunlara zam yapıldığında kiralarımız kendiliğinden yükselecek. Çözüm insanların alım gücünü yükseltip, giderlerini kısıp, fahiş fiyatların önüne geçmek” şeklinde konuştu.
İşlerimiz düşerken, giderlerimiz düşmüyor, aksine artıyor
Satışların geçen seneye göre yüzde 40-50 dolaylarında azaldığını sözlerine ekleyen esnaf, “Seçim süreci işlerimizi olumsuz etkiledi. Seçim bitti, yeni kabine oluşturuldu, verilen vaatlerin gerçekleşmesini bekliyoruz. İşlerimiz düşerken, giderlerimiz düşmüyor, aksine artıyor. Ayrıca kiralar büyük bir sorun. Yüksek kiraların önüne bir türlü geçilemiyor. Çünkü serbest bir piyasa söz konusu” açıklamasını yaptı.
Memnun değiliz, müşteriye fiyat söylerken çekiniyoruz
Doların artmasının sektörleri yüzde 100 etkilediğini açıklayan esnaf, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Birçok ürün yapımında deri kullanıyoruz. Bu derinin ham maddesi ile petrol. Petrol de dolara endeksli. Dövizin yükselmesi ham maddeden imalata, imalattan toptana, toptandan ise perakendeye bizlerde mecbur halka yansıtmak zorunda kalıyoruz. Memnun değiliz, müşteriye fiyat söylerken çekiniyoruz, lakin yapacak bir şeyimiz yok. Sonuç olarak doların artması bizleri ve piyasaları tedirgin ediyor.” Fatma Karabacak