Girişken, “Milyonlarca tonluk enkazlardan bahsediyoruz. Ancak enkazların nereye döküleceği konusunda herhangi bir planlama çalışması duymadım. Dolayısıyla endişeliyiz ve elimiz yüreğimizde bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Sadece Gaziantep değil, daha büyük yıkıma uğrayan illerin de enkazı var
“Sadece Gaziantep değil, daha büyük yıkıma uğrayan illerinde enkazları var. Bu ciddi bir sağlık ve çevre sorunu” diyen Girişken, “Enkazların nereye taşınacak, uzun vadede çevreye etkisi ile ilgili bir önlem alındı mı? Ne yazık ki etraflıca bir tartışma ortamı yaşanmıyor. Yıkım ihalelerinin şeffaf yapılmadığı gibi planlama ya yapılmadı ya da bizim haberimiz yok” açıklamasını yaptı.
Valilikten ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden açıklama bekliyoruz
Binevler’de yaşanan ve bir kepçe operatörünün hayatını kaybettiği yıkım konusuna değinen Girişken, “Yıkım planı konusunda herhangi bir önlem alınmadan veya organizasyon yapılmadan yetkili de kepçe operatörünün olduğu alanda olsaydı bile yine bir facia yaşayabilirdik. Çünkü yıkım ancak planla yapılacak bir şey. Mühendis ve uzmanlardan oluşan bir insanların gözetiminde yapılmalı. Yıkım planları yapılıyor mu yapılıyorsa kim yapıyor, kim denetliyor? Nasıl bir iş güvenliği önlem standardı belirlendi. Bununla ilgili valilikten ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden açıklama bekliyoruz” dedi.
14 bin binayı yıkmak için planlama yapmak kolay değil
Gaziantep’te binlerce mimar ve mühendisin bulunduğunu kaydeden Girişken, yıkım konusunda odalardan destek alınabileceği konusunda öneri de bulunurken, “Binevler’de yaşanan facia diğer yıkımlarda da gerçekleşebilir hatta daha kötü sonuçlar olabilir. Bu iş şaka değil, kervan yolda dizilmez. Yıkım yapılıyorsa tüm hazırlıkların yapılması lazım. 14 bin binayı yıkmak için planlama yapmak kolay değil, fakat bunun başka bir yolu da yok. Aksi takdirde çocuk, yaşlı, vatandaş, komşular ve çevreden geçen araçları tehlikeye atıyoruz. Bina yıkımında tozun etrafa yayılmamasından tutunda iş güvenliğine kadar tüm planlamaların önceden yapılması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA: 13 Eylül 2023 / 21.28
GÜNCELLEME: 13 Eylül 2023 / 21.29
14 bin binanın yıkımının kolay olmayacağını hatta yıllarca sürebileceğini kaydeden Mimarlar Odası Gaziantep eski Şube Başkanı H. Özgür Girişken, asbest tehlikesine dikkat çekti
İlginizi Çekebilir

SANKO Holding, dijital erişilebilirliğini artırıyor
#Güncel / 13 Mayıs 2025

“Middle East Food Fair” fuarına katıldılar
#Güncel / 13 Mayıs 2025

Kuşaklar arası bağlar güçlendirildi
#Güncel / 13 Mayıs 2025

Çocukların bilişsel ve motor becerilerini desteklemek için el yapımı oyuncaklar hazırlandı
#Güncel / 13 Mayıs 2025

Doğurganlık hızı en yüksek il Urfa
#Güncel / 13 Mayıs 2025

Türkiye ile Avrupa arasındaki ekonomik ilişkiler yeniden şekilleniyor
#Güncel / 13 Mayıs 2025
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *