İnsan Hakları Derneği Antep Şubesi öncülüğünde Yeşilsu’da bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri, ‘’Roboski Katliamı ‘Kaçınılmaz Hata’ sonucu yaşanan bir katliam değil; bile isteye Kürt halkına yaşatılan bir katliam ve acıdır’’ ifadelerini kullandı
İHD Antep Şube Başkanı Av. Bahri Oğuz, ‘’ Katliamdan bugüne kadar geçen 13 yıllık zaman zarfında yaratılan sis perdesi ve hukuk prosedürleri ile hakikatin ortaya çıkması bile isteye engellendi. Failler devletin cezasızlık politikası ile bir kez daha korunmaya devam edildi’’ şeklinde konuştu.
Anayasa Mahkemesi, katliam faillerini korudu
28 Aralık 2011 günü Şırnak İli Uludere İlçesi Roboski Köyü sınır hattında Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F-16’lar tarafından yapılan bombalama sonucunda çoğu çocuk 34 sivil Kürt yurttaşın hayatını kaybettiği sözlerine ekleyen Oğuz, ‘’Katliamın ardından bölgeye giden İnsan Hakları Örgütleri, araştırmalarının sonucunda Roboski Katliam Raporu’nu 3 Ocak 2012 günü̈ kamuoyu ile paylaştı. Katliamla ilgili hakikatin ortaya çıkarılması ne Meclis’te kurulan komisyonda ne sivil savcılıkta ne de hızlıca geçirildiği askeri savcılıkta yeterince yapılabildi. Anayasa Mahkemesi ‘eksik evrak’ dedi, AİHM ise ‘iç hukuk yolları tüketilmedi diyerek adeta katliam faillerini korudu’’ açıklamasında bulundu.
Halkların bir arada barış içerisinde yaşamasının önündeki en büyük engel savaş ve güvenlikçi politikaları
Oğuz, ‘’Düne kadar yaşananların eşiği de yarın katliamların tekrar etmemesinin ve çözümün yeniden kurulabilmesinin eşiği de insan hakları, barış, adalet, cezasızlığın bitirilmesi ve sorumluların hesap vermesi. Coğrafya kader değildir ve Roboski faillerinin yargılanması, bu acıların bir daha yaşanmaması için bir eşik. Bilinmelidir ki: savaş üreten ret ve inkâr politikalarını sorgulamak ve hakikatin araştırılmasını istemek İnsan Haklarını önceleyen her yurttaş için bir sorumluluk. Halkların bir arada barış içerisinde yaşamasının önündeki en büyük engel savaş ve güvenlikçi politikaları’’ dedi.
Hukuk hileleriyle katliam failleri cezasızlıkla ödüllendirildi
İnsan hakları savunucuları olarak devlet ve iktidar şiddetine karşı, başta Roboski katliamı olmak üzere bu coğrafyada yaşanmış tüm katliamlar için hakikatin ortaya çıkarılması, onarıcı adaletin sağlanması ve faillerin yargılanması için mücadelenin süreceği sinyalini veren Başkan Oğuz, ‘’Bu katliam Kürt meselesinin inkârı ile yürütülen savaş ve güvenlikçi politikaların sonucu yaşandı. Hukuk hileleriyle katliam failleri cezasızlıkla ödüllendirildi. Bu coğrafyada 1915 yılından beri yaşanan katliamlar gibi Roboski katliamı da; uluslararası hukuka göre insanlığa karşı işlenmiş suçlar kategorisinde. Zamanaşımı, cezasızlık ve hukuk hileleri ile insanlığa karşı işlenen suçlar örtbas edilemez’’ ifadelerine yer verdi.