ANASAYFA arrow right Güncel

Fazla kaygı başarısızlık getiriyor

Fazla kaygı başarısızlık getiriyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.21
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.21
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Psikoloğu Pelin Özufacık, fazla sınav kaygısının öğrencinin başarısını olumsuz etkilediğini belirterek, "Başarıya ulaşmak için öncelikle yapılması gereken, bilgi donanımını daha iyi bir hale getirmektir’’ dedi.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde düzenlenen geleneksel "Halka Açık Sağlık Konferansları’’ kapsamında Psikolog Pelin Özufacık tarafından “Sınav Kaygısı ve Başa Çıkma Yöntemleri” anlatıldı. “Kaygı çok kolay ve çabuk şekilde bulaşan bir duygudur” diyen Özufacık, ailelerin çocukların sınav karşısında duydukları kaygıları en aza indirmek için öncelikle sınavla ilgili kendi duygularını tanıyıp, kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Özufacık, “Aileler, çocuklar için daima bir modeldir. Ailenin sınava karşı olan yaklaşımı, çocuklarında duygu durumunu etkilemektedir’’ diyerek, ebeveynlerin tutumunun önemini vurgu yaptı.
Sınav kaygısının bir miktar varlığının öğrenci için olumlu işlev gösterirken fazlasının öğrencinin başarısını olumsuz etkilediğini anlatan Özufacık, “Sınav kaygısı birçok bileşenin bir sonucudur. Sınava girecek kişinin ya da etrafındaki insanların beklentileri kişinin bilgi düzeyinden yüksekse sınav kaygısı olumsuz bir işlev kazanmaya başlayabilir. Diğer bir unsur ise sınava yüklenen anlamdır” dedi.
Özufacık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu durumda sınava girdiğinde, bildiklerini tam kullanamadığı için heyecanlanır, dikkati dağılır, süreyi iyi bir şekilde kullanamaz ve sonucunda başarısızlığın sebebini ya sınav kaygısına ya da diğer dış etkenlere bağlar.”
Başarıya ulaşmak için öncelikle yapılması gerekenin bilgi donanımını daha iyi bir hale getirmek olduğuna işaret eden Özufacık, performansı düşen çocuğun yaşadığı aile ve çevre sorunları, duygusal sorunlar, dikkat eksikliği-hiperaktivite, öğrenme bozuklukları, motivasyon sorunları gibi diğer etkenlerin de değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Sorunun temelini anlamada ailenin gözleminin çok önemli olduğunu dile getiren Özufacık, ailelerin bir şeylerin yolunda gitmediğini anladıklarında öncelikle öğretmenlerinden yardım alması ve öğretmenin sunduğu yolu takip etmeleri gerektiğini söyledi. Özufacık, “Sorun ne kadar erken anlaşılırsa başarıya ulaşmakta o kadar kolay olacaktır. Yaklaşan sınavın bu son haftalarında öğrenciler kendini son kez değerlendirmeli ve sınava kendi başarılarının, eksikliklerinin farkında olarak girmelidir. Yapabildiklerimizi görebildiğimizde kendimizden yüksek beklentiler içine de girmeden, kaygıları daha az bir şekilde, sınavda başarılı olmamız mümkündür. Sınava giren öğrencilere başarılar diliyoruz” şeklinde konuştu.İHA


resim
Konuşmaların ardından Pelin Özufacık öğrencilerin sorularını cevapladı.


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *