Gaziantep’in her alanda tutarlı, istikrarlı ve gelişime yönelik gösterdiği çabalarıyla Türkiye’ye ciddi katkılar sağladığını vurgulayan Kirişçi, “Bu kent Türkiye makarna ihracatının yarısından fazlasını gerçekleştiriyor. Bu şehir, ülkemiz tarımında, ihracatında, turizminde ve diğer alanlarda rekorlar kırıyor. Türkiye’de tıpkı Gaziantep gibi başarıdan başarıya koşuyor. Ayrıca Gaziantep küçükbaş hayvanda çok önemli bir şehir ve büyükbaş hayvanda da önemli artışlar oldu” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin 25 milyar dolar ihracatının yüzde 12’sini Gaziantep gerçekleştiriyor
2002 yılında Gaziantep’e verilen 2,7 milyon TL desteğin 2021 yılında 257 milyon çıkarıldığını kaydeden Kirişçi, desteklerin devam edeceğinin sinyalini verdi. “Gaziantep, tarımsal ihracatı 2002 yılına göre 34 kart artış göstererek 3 milyar TL’ye çıkarmış. Türkiye’nin 25 milyar dolar ihracatının yüzde 12’sini Gaziantep gerçekleştiriyor. Yeni dönemde başı boş ve gelişi güzel bir üretim değil, planlı, herkesin ne ektiğini kamunun da bildiği bir modeli hayata geçireceğiz” dedi.
Tahıl koridorundan 383 gemiden 8,7 milyon ton yük geçti
Bakan Kirişçi, “Son dönemde başlangıcı küresel anlamda iklim değişikliği, devamı pandemi ve son aşaması Rusya-Ukrayna savaşı olan bir süreci tüm dünya birlikte yaşadı. Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşında doğru bir politikası izledik. Bir araya gelmez taraflar Cumhurbaşkanımızın moderatörlüğünde ilgili bürokratlar bir araya geldi ve bir tahıl koridoru meselesi gündeme geldi. 24 Ekim itibariyle tahıl koridorundan 383 gemiden 8,7 milyon ton yük geçti. Dolayısıyla dünya bir nefes aldı ve rahatladı” şeklinde konuştu.
Üretim yapacağımız topraklarımızı doğru, özenli ve yerinde kullanmamız lazım
‘Un, yağ, şeker, et, süt ve yumurta olmazsa olmazlarımız’ diyen Kirişçi, “Çok dikkatli ve özenli bir üretim yapmamız gerekiyor. 2002 yılında Gaziantep’te 35 bin ton Antepfıstığı üretilirken bu rakam 240 bin tona çıkmış. Bu coğrafyada daha önce kırmızı mercimek üretiliyordu. Kırmızı mercimek stratejik bir üründür ve ülkenin üretmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde her isteyenin istediği şekilde ekip diktiği bir uygulamaya son vereceğiz. Çünkü toprak bize geçmişten miras değil, gelecekten ödünç aldığımız varlıklarımız. 2002 yılında 65 milyon ola nüfus şimdi 85 milyon. 2053 yılı için nüfus 105 milyon olacak diyoruz. Bu kadar insanı nasıl besleyeceğiz? Dolayısıyla üretim yapacağımız topraklarımızı doğru, özenli ve yerinde kullanmamız lazım” açıklamasında bulundu.
Tarımsal desteği 54 milyar liraya çıkardık
2023 yılının mart ayında verilecek mazot ve gübre desteklemelerinin artık ekim ayında verileceğini müjdesini veren Tarım ve Orman Bakanı Dr. Vahit Kirişçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çiftçilerimizin mazot ve gübre alımında kullanmaları Ziraat Bankası’ndan faizsiz aldıkları 100 bin lira kredi limitini 200 bin liraya çıkarıyoruz. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı kararı çıktı. Mazot ve gübre desteğini yüzde 203 ile yüzde 395 artırdık. 2002 1,8 milyar TL olan tarımsal desteği 2021 yılında 25,8 milyar liradan 54 milyar liraya çıkardık. Dolayısıyla bütçemiz yüzde 109 yükselttik.” Ali Göksular