ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’te 1000’nin üzerinde üreticimiz hayvancılığı bıraktı

YAYINLAMA: 08 Ocak 2023 / 21.08
GÜNCELLEME: 08 Ocak 2023 / 21.22
Hayvancılık sektörünün gün geçtikçe nasıl kan kaybettiği ve işletmelerin nasıl üretimden uzaklaştığı Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği verilerine yansıdı. Verilere göre 2021 yılında Birliğe 549 kişi yeni kayıt yaptırırken, bu rakam 2022 yılında 269’a düştü. Yine koyun ve keçi desteklemelerinden yararlanmak isteyenlerin sayısı bir önceki yıl 3 bin 20 iken, geçen yıl 2 bin 400’e geriledi

Birlik Başkanı Osman Türkman, “Sadece Gaziantep’te geçen yıl 1000’nin üzerinde üretici hayvancılığı bıraktı. Bu gerçekten çok yüksek bir rakam. Bu sayı şehrimizdeki toplam üreticinin 4’te birine denk geliyor. Yani kentte hayvancılık yapanların yüzde 25’i sektörden çıktı, çıkmayanların büyük kısmı da hayvan sayısını azalttı” vurgusu yaptı.

Üyelerimizin yaklaşık 600'ü başvuru yapmadı

Türkman, “2021 yılında birliğimize kayıtlı 3 bin 20 üyemiz damızlık koyun ve keçi desteklemelerinden faydalanmak istiyorum diyerek başvurusunu yaptı ve destekleme kapsamına alınan hayvan sayımız da 338 bin civarındaydı. 2022 yılında ise bir önceki yıl destekleme başvurusu yapan 3 bin 20 üyemizden sadece 2 bin 400’ü yeniden destekleme için başvurdu. Yani geçen 2021 yılında destekleme başvurusu yapan üyelerimizin yaklaşık 600'ü başvuru yapmadı” açıklamasını yaptı.

Birliğe kayıt yaptıran üye sayısında da azalma var

Birliğe kayıt yaptıran üye sayısında da azalma yaşandığını söyleyen Türkman, “

2021 yılında 549 kişi birliğe yeni kayıt yaptırırken, bu rakam 2022 yılında 269 olarak kayıtlara geçti. Rakamlar üreticilerin sektörden çıktığını bir göstergesi. Bu da üretimin azalması anlamına geliyor. İneğin, koyunun, keçinin olmaması, yavrunun, sütün ve etin olmaması demek. Dolaysıyla önümüzdeki süreçte vatandaşına sofrasına gelen bu ürünler biraz daha yüksek fiyata gelecek” dedi.

Son bir yılda inanılmaz şekilde damızlık inek ve damızlık koyun kesildi

Hayvancılık sektörünün yeniden canlanmaya başladığını, kesim fiyatlarının arttığını dile getiren Türkman, “53-54 liraya satılan erkek toklu 64 liraya, 54-55 liraya satılan ağır besili toklu ise 68 liraya yükseldi. Bu artışlar üreticinin yüzünü güldürdü, lakin yeterli veya kesin çözüm değil. Çünkü son bir yılda inanılmaz şekilde damızlık inek ve damızlık koyun kesildi. Dolaysıyla üretim azalacak, üretim azaldığı için de fiyatlar artacak” uyarısında bulundu.

Yem maliyetlerimiz düşerse üretimimiz artar

Para kazanamayan üreticilerin hayvancılık sektöründen çıkmaya başladığını belirten Başkan Türkman, “Üreticinin sıkıntısını ilgili yerlere duyurmaya çalıştık ama zamanında tedbir alınmış olsaydı belki sektörde ki kayıpları azaltmış olacaktı. Devletin yapması gereken tarımsal üretimin artırılması için gübre, enerji ve akaryakıt fiyatlarını düşürmesi. Bu yapıldığında üretim artar ve tarladaki çöpten bile hayvanın karnını doyururuz. Yani tarladaki üretim artarsa yem maliyetlerimiz düşer. Yem maliyetlerimiz düşerse üretimimiz artar. Dolaysıyla mutfaklardaki yangının da sönmesine katkı sağlamış oluruz” ifadelerini kullandı.
2023 yılı için biraz umudumuz var

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Osman Türkman, konuşmasını şöyle tamamladı: “2023 yılı için biraz umudumuz var. Üretim azaldığından için fiyatların daha artacağını düşünüyoruz, fakat derdimiz hayvan fiyatların artması değil maliyetlerin azalması. Yem maliyetlerimiz düşsün, arpayı 5 bin 400 yerine 3 bin liraya versinler canlı hayvanı 65 liradan değil, 40 liradan alsınlar. O zaman üreticiler daha fazla üretir ve tüketicilerin sofrasına da daha uygun fiyata ürünler gider.”  Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *