ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’te işsizlik yüzde 20 civarında

Gaziantep’te işsizlik yüzde 20 civarında
YAYINLAMA: 21 Mayıs 2023 / 22.33
GÜNCELLEME: 21 Mayıs 2023 / 22.34
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını açıkladı. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,2, kadınlarda ise 13,4 olarak tahmin edildi

Türkiye İstatistik Kurumu Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı 1. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 62 bin kişi azalarak 3 milyon 483 bin kişiye düşerken, işsizlik oranı da 0,3 puanlık azalma ile yüzde 9,9 seviyesinde gerçekleşti.

Kentimizde işsizliğin nedeni ekonomi ve mülteciler

İstihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı 1. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 195 bin artışla 31 milyon 558 bin kişiye yükseldi. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bakıldığında ise bir önceki çeyreğe göre 0,9 puanlık artış ile yüzde 19,9 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de gerçek işsizlik yüzde 25 civarında

Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, Türkiye’de gerçek işsizliğin yüzde 25 civarında olduğunu vurguladı. “Gaziantep’te işsizlik yüzde 20 civarında, ancak bu oranın gün geçtikçe arttığını düşünüyoruz. Bunun nedeni ekonomi ve mülteciler” dedi.

TÜİK’in açıkladığı rakamların doğru olmadığını biliyoruz

Göçmen, “TÜİK’in açıklamış olduğu işsizlik rakamlarının doğru olmadığını biliyoruz. Enflasyon da yaşanan çelişkilerin işsizlikte olduğunu görüyoruz. Çünkü İŞKUR, “Bir ay içerisinde kurumuma gelip başvuru yapmayanları işsiz olarak kabul etmiyorum” diyor. Dolayısıyla birçok işsiz vatandaşımız ve gencimiz İŞKUR’dan ümidini kesmiş, artık iş aramaktan vazgeçmiş” ifadelerini kullandı.

Enflasyonda vatandaşın cebine, işsizlik çevremize bakıyoruz

“Enflasyonda vatandaşın cebine, işsizlik çevremize bakıyoruz” diyen Başkan Göçmen, “Kentimizde durum ülkemizden farklı değil. Şehrimizdeki birçok esnaf sabah saat 09:00’dan önce dükkanını açmıyor. Çünkü para kazanamıyor. Ekonomiye bağlı olarak bazı sektörlerin daralması ve küçülmeye gitmesi işsizlik rakamlarının artmasına neden oluyor” tespitini yaptı.

Seçim düşünülerek hiçbir tedbir alınmadı, kriz büyüdü

Ekonomi konusunda ciddi tedbirler alınmadığı zaman ilerleyen dönemlerde ciddi sıkıntıların yaşanacağına dikkat çeken Göçmen, “Seçim düşünülerek hiçbir tedbir alınmadı, kriz büyüdü. Seçimden sonra fiyatların daha da yükseleceğini ön görüyoruz. Yani ekonomik anlamda sorunlar büyüyecek, bunun sonucu olarak ise işsizlik sayısı da ister istemez artacak” diye konuştu.

Gençlere yönelik yeni istihdam alanları oluşturulmalı

Genç işsizlik rakamlarına değinen Göçmen, “Araştırmalara göre genç işsizlik oranı yüzde 19 seviyelerinde açıklanmış, lakin bu oranında yüzde 30 seviyesinin altında olmadığı kanaatindeyim. Gençlerimize sağlıklı bir iş imkânı sağlanmadığı gibi aynı zamanda çalışanlar ise çalıştığı işten de memnun değildir. Çünkü üniversite bitirmiş birisi ek parası için hangi iş olursa olsun mecbur çalışmak zorunda. O yüzden bu işsizliğin azalması için üretim artma ve gençlere yönelik ise yeni istihdam alanları oluşturulmalı” açıklamasında bulundu. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *