ANASAYFA arrow right Güncel

Geçen yıl bilançoyu yüzde 50 kredileri yüzde 85 büyüttük

Geçen yıl bilançoyu yüzde 50 kredileri yüzde 85 büyüttük
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 00.58
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 00.58
Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, ''Geçen yıl bilançoyu yüzde 50, kredileri de yüzde 85 civarında büyüttük'' dedi.
Türk Eximbank tarafından, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ev sahipliğinde düzenlenen ''Türk Eximbank Kredi ve Sigorta Programları Bilgilendirme Toplantısı'' Gaziantep'te yapıldı.
Kaplan, yaptığı konuşmada, ihracatçıya daha iyi hizmet sunmaya devam edeceklerini belirterek, ''Geçen yıl çok övünmek gibi olmasın ama çok önemli bir yol kat ettik. Bu yıl da çabalarımız devam ediyor. Geçen yıl bilançoyu yüzde 50, kredileri de yüzde 85 civarında büyüttük'' dedi.
Eximbank'ın görevinin ihracatçıları desteklemek olduğunu, ama tüm finansman ihtiyacını da karşılamaya güçleri yetmeyeceğini belirten Kaplan, şunları söyledi: ''Bankacılık sistemi var, biz bankacılık sistemiyle rekabet etmiyoruz. Bizim ayrı bir görevimiz var, ancak geçen yıla kadar şunu gördük; Eximbank Ankara'nın göbeğinde bir devlet dairesi gibi çalışamaz...O yüzden yaklaşımımızda köklü değişiklikler getirdik. Daha önce 'ihracatçı bana mahkum, ben ne verirsem alır, ihracatının ayağına gitmemize gerek' yok diye bir anlayış vardı. Öncelikle ihracatçılarımıza tanıtımın öneminin bilincine vardık, bir pazarlama birimi kurduk. Bürokrasiyi azaltmaya yönelik önemli mesafeler kat ettik.'' Kaplan, tanıtım faaliyetleri yapmaları sonucunda reeskont kredisini geçen yıl 3,5 milyar dolar civarına yükselttiklerini, bu yıl bunu 9 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Kaplan, ihracatçıların direkt internet üzerinden Eximbank işlemlerine ulaşabilecekleri bir yapıyı oluşturmayı hedeflediklerini, bunun çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Sigorta hizmetlerinden bahseden Kaplan, şunları söyledi: ''Maalesef Türkiye'de ihracat sigortasına, ihracatçılarımız çok fazla gönüllü olmuyor. Bizim de sorunlarımız vardı; limit vermede, operasyonel etkinlik konusunda. Onlarda önemli bir mesafe kat ettik. İhracatçılarımızın şunu anlaması lazım; dünya artık kaotik bir süreçten geçiyor. Bizim ihracatımızın yarısına yakını yaptığımız Avrupa bölgesi artık eskisi gibi güvenilir değil, ciddi bir krizden geçiyorlar. Dolayısıyla ihracat kredi sigortasını kullanmak çok avantajlı. Bunu daha cazip hale nasıl getiririz dedik, onun üstünde biraz daha ciddi çalışmalar yaptık. İhracatçımız bize belli bir taahhüt getirirse çok ciddi indirimler yapıyoruz, yüzde 40'lara varan prim indirimleri yapıyoruz. Bence Türk ihracatçısının şunu anlaması lazım; Türk ihracatçı mümkün olan tüm riskleri hedge edip kendi faaliyet alanına odaklanması lazım.''
Ülke kredi ve garanti programından bahseden Kaplan, Eximbank'ın 1990'larda ülke kredi ve garanti programının çok önemli işlev gördüğünü, Rusya ve Orta Asya ülkelerinde ciddi oranda krediler verdiğini, Türk ihracatçısının hem ihracatı öğrendiğini hem de yurt dışında yatırımları öğrendiğini anlattı.
Fakat ondan sonraki yıllarda Eximbank'ın bu konuda çok fazla bir şey yapamadığını, bunun nedenlerini incelediklerini ve yaklaşımı değiştirdiklerini belirten Kaplan, ''Yeni yaklaşımda ülke saymadık, bunun yerine işlem yapmayacağımız ülkeleri belirledik. Bunlar; Kuzey Kore, Ermenistan ve Kıbrıs Rum Kesimi. Bunun dışında tüm ülkelere limit verdik. Bunun yanı sıra bu ülkelerdeki bankalarla çalışma ilkesini geliştirdik'' diye konuştu.
Türk ihracatçısının ve yatırımcısının önünü açmak istediklerini vurgulayan Kaplan, ''Bu konuda ciddi hedeflerimiz var. Ciddi potansiyelin de ortaya çıktığını görüyoruz. Hatta son 6 aydır Afrika'dan ciddi heyetler geliyor. Ciddi bir yatırım ihtiyacı olduğunu görüyoruz. İşadamlarımız da yoğun bir şekilde çalışıyor'' dedi.
Toplantıya katılan, Türk Eximbank Kredilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy, Ülke Kredilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin, Sigorta ve Garanti İşlemleri Daire Başkanı Cenan Aykut da ihracatçıların sorularını yanıtladı.
Toplantıda, GAİB Genel Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ve ihracatçı firma temsilcileri hazır bulundu.AA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *