ANASAYFA arrow right Güncel

Gıda enflasyon sorunu tüm gerçekliğiyle masaya yatırılmalı

Gıda enflasyon sorunu tüm gerçekliğiyle masaya yatırılmalı
YAYINLAMA: 05 Mayıs 2024 / 18.08
GÜNCELLEME: 05 Mayıs 2024 / 18.08

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Nisan ayı gıda fiyatlarını açıkladı. Gıda fiyatları endeksi Nisan'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 düşerken Türkiye'de gıda fiyat endeksi Nisan'da yıllık yüzde 68,4 arttı

 

Ekonomik istikrar sağlanmadıkça gıda enflasyonunun düşmeyeceğinin altını çizen Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Onur Aydın, “İktidar ve yöneticiler, gıda enflasyon sorununu tüm gerçekliğiyle masaya yatırıp, diğer paydaşlarla görüşmeliler” dedi.

Gıda enflasyonu önümüzdeki 5 yıl içerisinde düşmez

“Ülkemizdeki gıda enflasyonunun önümüzdeki 5 yıl içerisinde düşeceği yönünde çok ciddi şüphelerimiz var” diyen Aydın, “Türkiye’de uygulanan yanlış politikalar uygulanmaya devam ettiği sürece gıda enflasyonu gerilemeyecek. Gıda ve tarım alanında bir iyileşme bekleniyorsa bu üç veya beş ayda olacak bir şey değil. Bu yapısal bir dönüşüm gerektiren bir süreç” tespitinde bulundu.

İktidar, çiftçilerden ve gıda üreticilerinden tasarruf yapmaktan vazgeçmeli

Aydın, “Tarım alanlarının havza bazlı yeniden planlanması, çiftçinin bilinçlendirilmesi, yerli tohum kullanımının özendirilmesi ve çiftçilere ile gıda üreticilerine vergi imtiyazları getirilmesi gerekiyor. Bu gibi yapısal dönüşümler gıda sektörü rahat bir nefes alabilir ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde gıda enflasyonu durdurulabilir. Gıda enflasyonun düşürülmesi hükümetin günü birlik politikalar yerine istikrarlı bir ekonomi politikası uygulamalı. İktidar, Türkiye’de çiftçilerden ve gıda üreticilerinden tasarruf yapmaktan vazgeçmeli” açıklamasını yaptı.

Çiftçi enflasyon karşı ezdiriliyor, köylerden kentlere göç yoğunlaştı

Pandemi ile birlikte tüm dünyada gıda enflasyonunun yükseldiğini söyleyen Aydın, “Pandemi sonrasında dünya genelinde gıda enflasyonu düşerken, ülkemizde yükselmeye devam etti. Türkiye’de tarım ve gıdaya yeterli bütçenin ayrılmıyor, çiftçi enflasyon karşı ezdiriliyor, köylerden kentlere göç yoğunlaştı, doğal kaynaklar tahrip ediliyor, yerli tohum yerine ithal tohumların kullanılıyor, gıda sektörün ham ve yardımcı maddeler dışa bağımlıyız, mazot, gübre, ilaç ve zirai ilaçların fiyatları döviz endeksli artıyor” ifadelerini kullandı.

Limon, portakal ve turunçgiller tarlada kaldı

Aydın, “Merkez Bankası’nın yanlış politikaları nedeniyle TL döviz ve diğer para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Girdisi döviz ama satışı TL ile olan çiftçi önünü  göremiyor, bundan dolayı tarımsal üretim alanları büyük oranda boş kalıyor. Örneğin; bu yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki birçok meyve ve sebze üreticisi hasat için yeterli işçi bulamadı. Limon, portakal ve turunçgiller tarlada kaldı” şeklinde konuştu. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *