ANASAYFA arrow right Güncel

Güneydoğu'da ağaçlandırılmamış dağ kalmayacak

Güneydoğu'da ağaçlandırılmamış dağ kalmayacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.08
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.08
Bu güzel haber
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Güneydoğu'da ağaçlandırılmamış dağ kalmayacağını bildirdi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Güneydoğu Anadolu'nun büyük bir kısmının bozkır olduğunu belirterek, çölleşmeyi önlemek için barajların yapılması gerektiğini kaydetti.

Çevredeki dağların çıplak olduğuna dikkati çeken Eroğlu, bölgede ağaçlandırma ve erozyonla mücadele için Şanlıurfa'da Orman Bölge Müdürlüğü kurduklarını hatırlattı.
Ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra bozuk orman alanlarında vatandaşlar için gelir getirici faaliyetler yürüteceklerini ifade eden Bakan Eroğlu, şunları söyledi: 
''Bölge Müdürümüz de burada, onlara talimatım şu, ağaçlandırılmamış dağ kalmayacak. Erozyon kontrol çalışması da yapacağız. Bir de hazineye ait olup da bozuk olan orman alanlarında buradaki vatandaşlarımıza birtakım gelir getirici badem olur, Siirt fıstığı olur, ceviz olur veya diğer birtakım gelir getirici türler ekerek tamamen masrafı bize ait fakat geliri 49 yıl tamamen vatandaşımıza ait olmak üzere bir özel ağaçlandırma dediğimiz ağaçlandırma başlattık. Nitekim, Ilısu köyünde bunu başlattık. Gerçekten burası için lokomotif olacak.''

Eroğlu, ''Bu bakımdan barajların yapılması teknik bir zarurettir, bir mecburiyettir. Hatta şu ana kadar yaklaşık 70 milyar metreküp su biriktirme kapasitemiz var ama 2 yıl kurak olduğu zaman o su yetmiyor. En azından 100 ile 120 milyar metreküplük suyu biriktirecek kapasitede barajların, göletlerin yapılması lazım. Bunu yapıyoruz. Sulamalar çok önemli. GAP Projesi'yle ilgili çalışmaları sayın başbakanımız 27 Mayıs 2008'de Diyarbakır'da ilan etmişti. Ödenekler geçmişe göre 7 ila 10 misli arttı. Mardin ve Kızıltepe ovalarını sulayacak dev kanallar inşa ediliyor. Büyük bir kısmı bitti. Kalan az bir kısmını da 2013'te tamamlayacağız. GAP'taki 1 milyon 58 bin hektarlık alanı sulamaya açacağız yani burada gelirin 7 kat ile 14 kat arasında arttığını görüyoruz. Bu refah demek. Bu bölgeyi, GAP'ı dünyanın gıda üretim ve ihracat üssü haline getirmek istiyoruz, bu da sulamalarla, barajlarla, göletlerle mümkün'' diye konuştu.AA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *