ANASAYFA arrow right Güncel

Haftasonu hasta olmayın

Haftasonu hasta olmayın
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
SGK MEDULA sistemi, yani online hasta takip ve onay sistemi, provizyon vermeyecek.
1 Nisan tarihinden itibaren artık sağlık hizmetleri için hafta sonları ve mesai saatleri dışında özel sağlık hizmet sunucularına rutin muayene için gidilirse SGK MEDULA sistemi, yani online hasta takip ve onay sistemi, provizyon vermeyecek.
SGK önceki hafta özel, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklik ile, hastanelerden hizmet alma ile ilgili önemli bir değişikliğe gitti.
Buna göre 1 Nisan tarihinden itibaren artık sağlık hizmetleri için hafta sonları ve mesai saatleri dışında özel sağlık hizmet sunucularına rutin muayene için gidilirse SGK MEDULA sistemi, yani online hasta takip ve onay sistemi, provizyon vermeyecek.
Yani vatandaş hafta sonu veya akşam saatlerinde özel hastaneye gidip poliklinik hizmeti almak isterse bunun parasını kendi cebinden ödemek zorunda kalacak.
Bu yalnızca özel hastaneler ve hafta sonu ile mesai saatleri dışındaki zamanlar için geçerli.
Hafta içi ve mesai saatleri içerisinde ise SGK ile sözleşmeli özel olsun kamu olsun herhangi bir sağlık hizmet sunucusundan hizmet almak mümkün.
Ne var ki poliklinik hizmetleri yani normal/rutin kontroller için hafta sonları ve akşam saatlerinde özel hastanelere gidilemeyecek.
SGK’nın bu yeni uygulama konusunda talebin Türk Tabipler Birliği tarafından geldiği söylenmekte. Zira TTB, uzun süredir özel hastanelerdeki doktorların uzun çalışma saatlerinden şikâyet etmekteydi.
Kamu hastanelerinde çalışan doktorların bir kısmının mesai saatleri dışında da poliklinik hizmeti vermesi dolayısıyla özel hastaneler de rekabet etme güdüsüyle poliklinik hizmetlerini mesai dışında da vermeye başlamıştı.
Bu ise poliklinik muayenelerinin gitgide mesai saaatlerine yayılması ve sağlık çalışanları üzerinde ağır bir yük oluşmasını getirmişti.
Yeni düzenleme özel hastanelerde çalışan doktor, hemşire ve sağlık personelinin haftada asgari bir gün de olsa tatil yapabilmesini sağlamayı amaçlıyor.
Keza akşam saatlerinde uzun mesailerle çalışarak ağır koşullara tabi kalmalarını önlemek hedeflenmiş.
SGK’nın yeni düzenlemesinin ikinci hedefi ise SGK bütçesi ile ilgili.
SGK özel hastanelere gidişi azaltarak SGK bütçesine olan yükü hafifletmeyi de murat ediyor.
SGK henüz sevk zinciri uygulamasını hayata geçirememiş olsa da, bu son düzenleme vatandaşların öncelikle kamu sağlık hizmet sunucularına gitmelerini sağlayarak bir nevi sevk zinciri için ön zemin oluşturuyor.
Bu açıdan bakıldığından vatandaşın hem birinci basamak (yani aile hekimliği) sağlık kuruluşlarına yöneltilmesi hem de basit tedaviler için özel yerine devlet hastanelerine teşviki söz konusu.SHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *