ANASAYFA arrow right Güncel

Halk, enflasyonu iliklerine kadar hissetti, paranın alım gücü azaldı

Halk, enflasyonu iliklerine kadar  hissetti, paranın alım gücü azaldı
YAYINLAMA: 05 Eylül 2024 / 20.16
GÜNCELLEME: 05 Eylül 2024 / 20.16

Enflasyonun Türkiye’nin son 5 yılına damga vuran en önemli sorunlardan biri olduğunu kaydeden Mali Müşavir Eren Ovayolu, ‘’Halk enflasyonu iliklerine kadar hissetmiş, paranın alım gücü azalmış. Hemen hemen her sektöre saatlik, günlük zamlar geldi ve bu durum uzun yıllar devam etti’’ ifadelerini kullandı.

Enflasyon artışından dolayı enflasyon muhasebesi zorunlu hale geldi

Sektörlerin ve çalışanların ekonomik sıkıntıdan etkilendiğini söyleyen Ovayolu, ‘’Geçici çözümlerin başında maaşlara yapılan zamlar geliyor ama yapılan zamlar birkaç ay işe yaradı ve tam tersi enflasyonun daha da artmasına neden oldu. Bu şekilde geçen yılların sonucunda enflasyon artışından dolayı kanunen enflasyon muhasebesi uygulaması zorunlu hale geldi’’ tespitini yaptı.

Herhangi bir gelir oluşmadan vergi isteniyor

Enflasyon muhasebesine değinen Ovayolu, ‘’Bir şirketin 2015 yılında 50 bin TL’ye almış olduğu bir otomobil bugün 500 bin TL oldu. Enflasyon muhasebesi ile bu aradaki 450 bin TL’lik fark gideriliyor ve muhasebe kayıtlarına 500 bin TL olarak kaydediliyor. Buraya kadar her şey normal ve olması gerektiği gibi. Fakat bu aradaki farkın vergisi hesaplanıp bu aracı satmadan 450 bin TL’nin vergisini hesaplayıp vergi mükelleflerinden ödemesi isteniyor. Yani aracı satmadan, herhangi bir gelir oluşmadan bu aracın vergisi isteniyor’’ şeklinde konuştu.

‘Sermayesi güçlü olan firmalar sermayelerinde değer kaybı olduğu için bu değer kaybını zarar olarak yazabilmektedirler’ diyen Ovayolu, ‘’İki durum arasındaki fark kar ise vergi çıkacak zarar ise vergi çıkmayacak. Yapılan görüşmelerde firmaların sermaye kayıplarının çok yüksek olduğu, birçok firmada zarar çıkacağı ve maliyenin büyük vergi kaybına uğrayacağı söylendi. Ayrıca vergi mükelleflerinin dönem içinde verdikleri geçici vergi beyannamelerinde bilanço beyan edilmesi zorunluluğu getirilmiş ve dönem içinde bilanço vermek kanuna aykırı ve nerdeyse imkansız’’ açıklamasını yaptı.

Maliyen vergi kaybına uğrayacak uygulamadan vazgeçilmeli

Ovayolu, ‘’Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ve birçok oda eylemler düzenlemiş, TÜRMOB Ankara’da geniş katılımlı miting yapmış. Maliyenin vergi kaybına uğrayacağı ve bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiği söylenmiş. Bu söylemler ve itirazların hiçbiri kabul görmemiş ve enflasyon muhasebesi uygulanmış. Mali müşavirler başa gelen çekilir dedi gecesini gündüzüne katarak tüm çalışmalarını yapmış ve enflasyon muhasebesini uygulayarak geçici vergi beyannamelerini verdi’’ hatırlatmasında bulundu.

Enflasyon konusunda tam olarak sınıfta kaldık

Geçici vergi beyannameleri verildikten sonra maliyenin uğradığı vergi kaybının farkına vardığını sözlerine ekleyen Ovayolu, ‘’Farkına vardıktan sonra yıllık cirosu 50 bin altında olan vergi mükelleflerini enflasyon muhasebesi uygulanmasının dışında bırakmış ve verilen beyannamelerin düzeltilmesi isteniyor. Bu çok yanlış bir karar. Tüm işlemler bittikten sonra düzeltme beyannamesi verilmesi talebi kabul edilemez. Bir an önce devlet aklının devreye girmesi gerekiyor. Sonuç olarak ne enflasyon ile mücadele edebildik ne de muhasebesi ile mücadele edebildik. Enflasyon konusunda tam olarak sınıfta kaldık. Nihai tüketiciden, esnafına, memuruna, işçisine, vergi mükellefine herkes enflasyondan etkilenmiş ve etkilenmeye de devam edecek’’ uyarısını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *