Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde ürünlerde tağşiş ve taklit yapan işletmelerin isimlerini açıkladı. Açıklanan listede Antep’ten işletmelerin bulunması dikkat çekti
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilci Yardımcısı Gamze Atar Kayabaşı, ‘’Tüketicide tükettiği ürünler, tercih ettiği firmalar ile ilgili farkındalık oluşmasını sağlayan bu listelerin, ‘Gıda’ ile ilgili her türlü spekülatif bilginin ve gıda güvenliğine, halk sağlığına uygun olmayan kontrolsüz üretimlerin yayılma hızının gittikçe arttığı günümüzde önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Ancak firmaların halkın sağlığını riske atacak üretim ve faaliyetlere cesaret edemeyeceği, önleyici, etkin yaptırımların uygulanmasının çok önemli olduğunu ifade etmemiz gerekir’’ şeklinde konuştu.
Bakanlığın, il müdürlüklerinin tüketici yararına şeffaf davranış sergilemesini destekliyoruz
Gaziantep’te 17 bin 942 gıda ve yem işletmesinin faaliyet gösterdiği kaydeden Kayabaşı, ‘’Bu işletmelere 2024 yılının ilk 9 ayında 21 bin 764 denetim gerçekleştiği Tarım ve Ormancılık Gaziantep İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından belirtiliyor. Bu denetimlerde bin 832 adet numune alınıp bu numunelerin 134 tanesinin uygunsuz olarak raporlandığı bildiriliyor. Alınan numuneler içerisinden uygunsuz bulunan numunelerin oranına bakıldığında bu oran gelişmiş ülkelerin çok üstünde kalmaktadır ve bu durumun kabul edilmesi mümkün değil. Bakanlığın, il müdürlüklerinin bu konuda tüketici yararına şeffaf davranış sergilemesini destekliyoruz’’ dedi.
Taklit ve tağşiş konusunda bir azalma söz konusu değil
Kayabaşı, ‘’İlk 2012 yılında yayınlanan, 2022 yılına kadar yayınlanmaya devam eden bu listeler incelenip 2024 yılında yayınlanan listeler ile karşılaştırma yapıldığında taklit veya tağşiş konusunda bir azalmanın söz konusu olmadığı görülüyor. Dolayısı ile denetim ve caydırıcı tedbirlerin yeterli olmadığını belirtmek gerekir. Bu listelerde yer alan firmaların neredeyse tamamının faaliyetlerine devam etmesi halk sağlığının riske atılmasına neden oluyor. Bu listelerin halkın bilgisine sunulmasının yanı sıra bu listelerde gıda güvenliğine dair yapılan denetim sonuçlarının da yer alması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.
Halk sağlığını riske atmayacak önlemler alınmalı
Listede gıda güvenliği açısından uygun olmayan üretim yapan, ürünlerinde yüksek miktarda pestisit kalıntıları içerdiği tespit edilen, belirtilen limitlerin üzerinde mikotoksin içeren, yine mevzuata uygun şekilde üretilmeyip halk sağlığı açısında risk oluşturan ürünleri piyasaya süren firmaların da belirtilmesini isteyen Kayabaşı, ‘’Denetimlerde daha etkin olunması, taklit veya tağşiş, gıda güvenliğine ve mevzuata uygun olmayan üretimlerin yapılmasını engellemek açısından firmaların mevzuat dışı faaliyet göstermesini engelleyecek, gıda güvenliği standartlarına uygun üretim yapmasını sağlayacak dolayısı ile halk sağlığını riske atmayacak önlemler alınmalı. Ayrıca yeterli ve yetkin denetleme ekiplerinin sayısının, başta gıda mühendisi olmak üzere teknik personel istihdamının bakanlık tarafından arttırılması lazım. Bakanlığın beyana dayalı değil, firmalara gerekli denetim ve kontrolü yaptıktan sonra üretim izni verdiği sisteme geçilmeli’’ çağrısında bulundu.