ANASAYFA arrow right Güncel

Hayat pahalılığı vatandaşı ucuz gıdaya yöneltiyor

Hayat pahalılığı vatandaşı ucuz gıdaya yöneltiyor
YAYINLAMA: 25 Mart 2024 / 19.40
GÜNCELLEME: 25 Mart 2024 / 19.40

Gıda ürünlerinde taklit ve tağşişin halkın sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini söyleyen Ziraat Mühendisi Gökhan Keskinsoy, “Gıda fiyatlarının artmasıyla alım gücü düşen vatandaş mecburen daha ucuz ürünlere yönelmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla bu durumu fırsat bilen bazı satıcılar ise gıda ürünlerinde hile ve sahtekarlığa daha fazla başvuruyor” ifadelerini kullandı.

Gıda fiyatlarının gündemden düşmediği bir dönemdeyiz

Gerek merdiven altı yapılan üretimlerle gerekse taklit ve tağşiş yöntemiyle sözde ‘Uygun fiyat’ adı ürünlerin satışa sunulduğunu belirten Keskinsoy, “Hızla yükselen gıda fiyatları mutfak harcamalarını artırırken, alım gücünün de azalmasına sebep oluyor. Bu nedenle evdeki hesabın markete uymadığı, gıda fiyatlarının gündemden düşmediği bir dönemdeyiz” tespitini yaptı.

Taklit ve tağşişe karşı vatandaşlarımızı uyarmalıyız

Keskinsoy, “Yükselen girdi fiyatları üretim yapmayı zorlaştırırken diğer taraftan ise gıda ürünlerinde artan taklit ve tağşiş üreticilerimiz için ekonomik kayıplara neden oluyor. Üreticilerimizin büyük zahmet ve emekle ürettiği ürünlerini her türlü hile ve sahtekârlığa karşı korumalıyız. Bu nedenle taklit ve tağşişli ürünlere karşı hem üreticilerimizin emeğini korumak hem de vatandaşlarımızı uyarmalıyız” açıklamasında bulundu.

Üreticilerin ürünlerini pazarlayabilmesi önemli

Taklit ve tağşişli ürün artışını engellemenin sektördeki her kesimin görevi olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisi Keskinsoy, “Tarım sektöründe örgütlenme özellikle üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve üreticilerimizin daha kolay ürünlerini pazarlayabilmesi bakımından oldukça önemli. Vatandaşın, küçük üreticilerimizin emeklerini koruyan hakiki ürünleri sofralara ulaştıran birlikler ve kooperatiflerin ürünlerini tercih etmeleri yararlarına olacak” dedi.

Denetimler sıklaşmalı ve kesilen cezalar caydırıcı olmalı

Ziraat Mühendisi Gökhan Keskinsoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Taklit ve tağşişli ürünlerin vatandaşlar tarafından anlaşılması çoğu zaman mümkün değildir. Sahte ürünlerin çoğu ancak laboratuvarlarda analizlerle tespit edilebiliyor. Ramazan ayının içinde olduğumuz bugünlerde taklit ve tağşişli gıda ürünlerine karşı denetimler sıklaşmalı ve kesilen cezalar caydırıcı olmalı. Sahtekarlık yapan firmaların kamuoyuna ifşa edilmesi, gerekirse kapatılması ve her türlü faaliyetten men edilmesi gerekiyor. Vatandaşlar bu konuda daha dikkatli olmalı.”

İnternet üzerinden alınan gıdalara dikkat edilmeli

“Alışverişler yapılırken güvenilir markalar tercih edilerek anormal derecede düşük fiyatı olan ürünlerden kaçınılmalı, şüpheli görünen ürünler ilgili birimlere iletilmeli” diyen Keskinsoy, “İnternet üzerinden satışı yapılan gıda ürünlerine de ayrıca dikkat edilmesi gerekiyor. İnternet üzerinden satılan ürünlerin nerede üretildiği ve hangi koşullarda stoklandığı bilinmiyor. Bu nedenle insan sağlığı için tehdit teşkil eden bu ürünlerin daha sıkı denetlenmesi ve takip edilmesi büyük önem taşıyor” vurgusu yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *