ANASAYFA arrow right Güncel

Hayvanların yaşam hakkı kutsaldır, elinizi çekin!..

Hayvanların yaşam hakkı kutsaldır, elinizi çekin!..
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2025 / 18.57
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2025 / 18.57

Anayasa Mahkemesine yakışmadı… Hayvan katliamına neden olacak yasanın iptalinin reddi üzerine AYM önünde eylem başladı

Anayasa Mahkemesi, hayvanların katledilmesinin önünü açan kanunun iptali istemiyle yapılan başvuruyu reddetti. Hayvan hakları savunucuları ve örgütleri, AYM'ye tepki gösterdi. Polis, AYM önünde eylem yapan grubu kalkanlarla engellemeye çalıştı. AYM'nin kararına tepki gösteren Ankara Barosu, "Yaşam hakkını savunacak ve mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Baro Başkanı Mustafa Köroğlu, yaşam hakkını savunacak ve bu yolda mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak şunları söyledi:

"Baromuz tarafından takip edilen dosyalarda da gördüğümüz gibi, ne yazık ki yasanın 10 aylık bilançosu yüzlerce hayvanın eziyetle katledilmesi, binlercesinin de ölüm kampı barınaklara hapsedilmesi olmuştur. Anayasa Mahkemesi’nin en temel ve tartışmasız hak olan yaşamdan yana karar vereceği inancıyla geçmişteki kararlarından örnekler vermek isteriz. Anayasa Mahkemesi, bir kararında hayvanlara bakışını şu ifadelerle ortaya koymaktadır; Hayvanlara "iyi" davranmak gereği, herkesin üzerinde anlaştığı ahlak kurallarından biridir.

Zira pek çok hayvan türünün tıpkı insanoğlu gibi hissetme yetisine sahip olduğu bilinmektedir. Hayvanların pek çok çıkarı olabilir ancak hissetme yetisine sahip oldukları sürece en azından acı ve ıstıraptan kaçınmanın çıkarlarına olduğunun kabul edilmesi gerekir. Bu düşünce normatif hayvan hakları hukukunun temelini oluşturan ve kökleri 19. yüzyıla dayanan "insanca muamele ilkesi'nde ifadesini bulur.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, sahipsiz hayvanlarla ilgili Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’nun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti.zCHP, 17 maddeden oluşan 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 16 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle dava açmıştı.
AYM Genel Kurulu, başvuruyu esastan görüşerek karara bağladı. Mahkeme, kanunun iptal istemini reddetti. Yüksek Mahkeme'nin bazı maddelerin iptal istemini oy birliğiyle, bazı maddelerin iptal istemini ise oy oy çokluğuyla reddettiği öğrenildi.

Kanun, sahipsiz hayvanların kedi ve köpek ayrımı olmaksızın toplatılmasını, sahipsiz veya güçten düşmüş köpeklerin sahiplendirilinceye kadar bakımevinde tutulmasını öngörüyor. Aynı zamanda yerel yönetimlerin hayvanların katletmesine dair usul ve esasları içeriyor. 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *