ANASAYFA arrow right Güncel

Hükümetin tercihi zeytincilerden değil maden ve enerji şirketlerinden yana mı?

Hükümetin tercihi zeytincilerden değil maden ve enerji şirketlerinden yana mı?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.08
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.08
Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile gözünü yeniden zeytincilerin
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Celal Deniz, “Hükümet 16 Haziran 2014 tarihinde Meclis’e sunduğu Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile gözünü yeniden zeytincilerin hayat alanlarına dikti” dedi.
TBMM’de görüşülen kanun tasarısı ile Erdoğan Hükümeti2nin tercihini yaşam alanlarını korumaya çalışan zeytin üreticilerinden değil maden ve enerji şirketlerinden yana kullandığını gösterdiğini söyledi..
Deniz açıklamsında, “Hükümetin yeni kanun tasarısı ihtiyatlılık ilkesi gereği zeytinlikleri koruyan ve zeytinlik sahalarının 3 km yakınında zeytin ağaçlarına zarar verebilecek tesislerin yapılmasını ve işletilmesini engelleyen 3573 sayılı Zeytincilik yasasını delmeye yöneliktir.
Kanun tasarısının gerekçesinde zeytincilik faaliyetleri ile madencilik ve enerji yatırımlarının çakışması durumunda önceliği maden ve enerji şirketlerine vereceğini açıkça ilan etmektedir.
Zeytincilik Türkiye topraklarının % 3,5 gibi azımsanmayacak bir alanında yaklaşık 500 000 ailenin geçimini sağlayan, aynı zamanda nüfusun tamamının sağlıklı gıdaya erişmesini ilgilendiren stratejik bir sektördür. Zeytincilik ve ona bağlı ekonomik faaliyetlerin bir bütün olarak uzun vadeli getirisi hiç bir madencilik veya enerji yatırımının getirisiyle karşılaştırılamaz. Şirketlerin kısa vadeli çıkarları uğruna milyonlarca insanın hayat alanlarını yok edecek bir değişiklik kabul edilemez” dedi.
Hükümetin bu tasarıyla tarımı gözden çıkardığını bir kez daha gösterdiğini dile getiren Deniz, “Son on beş yılda tarım alanları yüzde 11,3 daraltılmış, tarımdan geçimini sağlayan 3 milyon kişi başka alanlara gitmek zorunda bırakılmıştır. Bu tasarıyla zeytinlik alanların enerji üretimine ve madencilere bırakılması binlerce kişiyi yaşam alanlarından kopartarak Soma örneğinde olduğu gibi vasıfsız, ucuz işgücü ordusuna katacaktır. Oysa maden ve enerji yatırımları için feda edilecek zeytin ağaçlarının kökleri çok derinlerdedir. Bu kanun tasarısı ile yok olacak zeytinlikler bu hükümetten önce de vardılar ve binlerce yıldır bu toprakların ekolojik, ekonomik ve kültürel zenginliğinin asli unsuru olmuşlardır” şeklinde konuştu.
3573 Sayılı Zeytincilik Yasası’nı delme girişimleri nin son on iki yılda 6 kez TBMM tarafından geri çevrildiğine dikkat çekerken, “Meclis iradesinin bir kez daha, bütün inançlarca kutsal sayılan zeytin ağaçlarının ve milyonlarca zeytin üreticisi ailenin sonunu getirecek ve ekolojik dengeyi geri dönülmez şekilde tahrip edecek kanun tasarısını geri çevireceğine inanmak istiyoruz ve bu nedenle hükümetin bu tasarıyı geri çekmesini talep ediyoruz” diye açıklamada bulundu.Cihan Ölmez

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *