ANASAYFA arrow right Güncel

İnsanlar, mecbur kalmadıkça bozulan elektronik eşyalarını tamir ettirmiyor

YAYINLAMA: 21 Ekim 2022 / 21.42
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2022 / 21.42
Sektörün durgun işlerin ise kötü olduğunu vurgulayan Gaziantep Elektronikçiler Odası Başkanı Cafer Nahırcı, piyasada iş yokluğu yaşandığına dikkat çekti.

“İnsanlar, mecbur kalmadıkça bozulan elektronik eşyalarını tamir ettirmeye getirmiyor. Elindekiyle veya yedek cihazı ile idare etmeye çalışıyor. Çünkü parası yok. Aynı durum telefoncu esnafımız içinde geçerli. Elektronik eşyalarda olduğu gibi telefonda da insanlar, fiyatlar yüksek olduğundan yenisini almıyor, mevcuttakiyle idare ediyor. Kısacası piyasada bir kriz var” ifadelerini kullandı.

Umduğumuz gibi değil, iş yokluğu yaşıyoruz

Başkan Nahırcı, dolar kuruna bağlı yedek parçalar fiyatlarının artmasının esnafı olumsuz etkilediğini vurguladı. “Kullandığımız parçalar Türkiye’de üretilmediğinden ithal yoluyla geliyor. Bu bizi ister istemez etkiliyor. Ham maddeye yapılan zamları ürünlere yansıtmak zorundayız, ancak emeğimizden fedakârlık yapmak durumundayız. Hatta 100 lira el emeği aldığımız cihazdan 70 lira almaya başladık. Çünkü normal şartlarda işlerin iyi olması gerekiyor, ama umduğumuz gibi değil, iş yokluğu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

İşlerde geçmişe oranla yüzde 50 düşüş yaşandığını söyleyebiliriz

Ham maddede yüzde 300 dolaylarında artış yaşandığını belirten Nahırcı, “Televizyon da kullanılan LED, cep telefonlarının bataryaları ile ekran gibi birçok parça fahiş şekilde pahalandı. Dolayısıyla sektör her geçen gün daha da fazla kan kaybediyor, kaybetmeyi de sürdürüyor. Zaman içerisinde elektronik tamirciliğinin biteceğini düşünüyoruz. Çünkü elektronik ürünlerin tamirinde geçmişe oranla yüzde 50 düşüş yaşandığını söyleyebiliriz” tespitini yaptı.

En büyük sorunlarından biri hiç şüphesiz ara eleman

En büyük sorunlarından birinin hiç şüphesiz ara eleman olduğuna dikkat çeken Gaziantep Elektronikçiler Odası Başkanı Cafer Nahırcı, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Esnafımızın gelir düzeyi yüksek değil. Bir çalışanın maaşı, sigortası ve diğer giderleri derken aylık ortalama 9 bin lirayı buluyor. Bu nedenle herkes eleman çalıştıramıyor. Ara eleman sıkıntısını MESEM aracılığıyla çözmeye çalışıyoruz. Çünkü maaşının bir kısmını ve sigortasını devlet karşılıyor. Ancak birçok ustanın ise ustacı-eğitici belgesi olmadığından okuldan eleman alıp çalıştıramıyor. Bu da bizim için bir sıkıntı teşkil ediyor. Bu sorunun çözümü için çaba sarf ediyoruz.”

Gaziantep Elektronikçiler Odası yeni hizmet binasının 25 Ekim Salı günü açılışı yapılacak. Gaziantep Elektronikçiler Odası Başkanı Cafer Nahırcı, tüm üyeleri açılışa davet ederken, odanın kurumsal bir kimliğe kavuştuğunu belirtti.

Gaziantep Elektronikçiler Odası  Başkanı Cafer Nahırcı, “Oda olarak, üye sayısı bakımından kentte önemli bir konumda bulunuyoruz. Dolayısıyla eski hizmet binası esnafımıza ve sektörümüze yakışmıyordu. Biz de daha iyi hizmet verebilmek, odamızın kurum kimliğinin olması gerektiğini düşünerek yeni hizmet binası tutmaya karar verdik. 25 Ekim Salı günü açılışını gerçekleştireceğiz. Kısacası yeni hizmet binamızla birlikte hem esnaf hem sektör hem de odamız için yeni, bembeyaz bir sayfa açılmış olacak” dedi.

Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *