Ipsos Araştırma Şirketi, 29 ülkede eğitim “eğitim ve okul masrafları için ailelerin tutum ve davranışlarını” içeren araştırmasının sonucunu açıkladı.
Araştırma, 23 Haziran– 7 Temmuz tarihleri arasında Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya, İspanya ve Amerika'da 1000, Arjantin, Belçika, Şili, Kolombiya, Macaristan, Hindistan, Endonezya, İrlanda, Malezya, Meksika, Hollanda, Peru, Polonya, Romanya, Günef Afrika, Güney Amerika, İsveç, Tayland ve Türkiye'den toplam 24 bin 471 kişiyle yapıldı.
Araştırmaya göre; Singapur eğitimin kalitesi konusunda en mutlu ülke, Türkiye'de ise toplumun sadece yüzde 18'i eğitimin kalitesinden memnun olduğunu söylüyor.
Türkiye, 29 ülke arasında "eğitimden memnun olmayanların oranı açısından" en mutsuz 4 ülke olarak geçiyor.
29 ülkeden araştırmaya katılanların sadece yüzde 30'u bugünkü eğitim kalitesini kendi dönemlerinden daha iyi olduğunu düşünüyor. Her 2 kişiden biri bugünkü eğitimin daha kötü olduğunu söylüyor. Türkiye'deki katılımcıların ise; sadece yüzde 25'i daha iyi olduğunu belirtiyor. Her 10 kişiden 6'sı daha kötü olduğu ifade ediyor.
Masraflar sadece yüzde 3'ü zorlamadı
Türkiye'den araştırmaya katılan ailelere, "Geçen sene ile kıyasladığınızda eğitim masrafları konusunda ne düşünüyorsunuz?" diye soruldu.
Katılımcıların yüzde 69'u "okul masrafları bütçemizi çok zorlayacak şekilde arttı" derken, yüzde 23'ü "okul masrafları bütçemizi biraz zorlayacak şekilde arttı" dedi.
Katılımcıların sadece yüzde 3'ü "okul masrafları bütçemizi hiç zorlamadı" yanıtını verdi.
Araştırmaya göre; kırtasiye en fazla harcama yapılan kalem olsa da geçen sene ile karşılaştırıldığında velilerin harcamalarını kıstığı görülüyor.
Her 10 veliden 6'sı masrafları kıstı
Görülmeciler, "Okul masraflarınızı karşılamak için diğer giderlerinizi kısmak zorunda kaldınız mı?" sorusuna yüzde 78 oranında "evet kıstık" yanıtı verdi.
Her 10 veliden 6'sı okul masraflarını kıstığını belirtiyor. Özellikle kırtasiye ve kıyafet masrafları kısılan harcamaların başında geliyor.