ANASAYFA arrow right Güncel

İskansız ve ruhsatsız yapı Gaziantep’in bir gerçeği

İskansız ve ruhsatsız yapı Gaziantep’in bir gerçeği
YAYINLAMA: 24 Aralık 2023 / 20.15
GÜNCELLEME: 24 Aralık 2023 / 20.15

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl valiliklerine gönderilen Orta Hasar Genelgesine göre orta hasarlı binasını güçlendirmek isteyenler için son başvuru tarihi 29 Aralık

 

Genelgeye göre orta hasarlı binasını güçlendirmek isteyenler 29 Aralık tarihine kadar güçlendirme ruhsatı verme yetkisine sahip belediye ya da İl Özel İdaresi’ne yazılı başvuruda bulunmalı. Fakat güçlendirme yapabilmek için tüm kat maliklerinin en az 5’te 4’ünün rızası lazım. Ruhsat alan ancak güçlendirme yapılamayan binalar ağır hasarlı olarak kabul edilip yıkılacak. Hak sahiplikleri ise düşecek ve konut alımından yararlanamayacak.

 

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Eski Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Orta hasarlı olup da iskanı veya ruhsatı olmayan binalar var. Bu Gaziantep’in bir gerçeği. Bu gerçeği göz ardı ederek her şeyi kuralına göre yapmamız imkansız. İskanı ve ruhsatı olmayan binalara performans analizi yapılmalı. Çünkü bir binayı yıkmak için depreme dayanıksız olduğunu bilimsel verilerle ortaya konulması gerekiyor. Sonuçlara göre bina güçlendirilmeli veya yıkılmalı” dedi.

Orta hasar genelgesi çok uygulanabilir değil

Gaziantep’teki belediyelerin bina ruhsatlarını 3-4 ayda verdiğini kaydeden Çeliktürk, “Bir ruhsatın 15 gün içerisinde verilmesi gerekiyor ama bu kentimizde mümkün değil. Orta hasar genelgesinin çok uygulanabilir olabileceğini düşünmüyorum. Orta hasarlı yapılan ağır hasarlı yapılara dönüştürülmesi kabul edilebilecek bir durum değil. Binlerce binayı yıkacak yeterli teknik ve ekipman şehrimizde bulunmuyor. İlgili meslek odaları ile bir araya gelinip kararın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Eğer binanın güçlendirme maliyeti yeniden yapma bedelinin yüzde 40’ını aşıyorsa o binanın yıkılması lazım. Ama yüzde 40’ını aşmıyorsa yıkılmaması lazım” ifadelerini kullandı.

Her şehre farklı yönetmelik yapılması gerekiyor

Valilik binasının yıkılmaması için çok mücadele verdiklerini sözlerine ekleyen Çeliktürk, “Valilik binası ile ilgili söylemlerimiz teknik ve bilimsel verilere dayanıyordu. Çürük dedikleri valilik binası sapasağlam ayakta kaldı. Orta hasarlı binaları ağır hasarlı binalara çevirip yıkmak çok yanlış. Binlerce binayı yıkmak sürdürülebilir bir şey değil. Ayrıca her şehre farklı yönetmelik yapılması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

İnşaat sektörü açısından hazır beton bir devrim

Zemin+4 kat konusuna değinen Çeliktürk, “Bina yapımında kullanılan birçok mühendislik tekniği var. O yüzden yüksek yapılar depreme dayanıksız diye bir şey diyemeyiz. İnşaat sektörü açısından hazır beton bir devrimdir. Gaziantep konut yapımında hazır beton kullandığı için binaların depremde çok ciddi hasar almadığını gördük. Zemin+4 de ise bir hak sahipliği söz konusu. Bu binaların zemin+6 kata çıkarılabilir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *