Sektörde işlerin sakin olduğunu dile getiren Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeciler Odası Başkanı Abdülkadir Katmerci, “İşletmelerin ayakta kalabilmesi ve varlığını koruyabilmesi için kendisini koruması gerekiyor” dedi.
2024 yılının ilk çeyreğine kadar bir beklentimiz yok
Katmerci, “Yaşamış olduğumuz deprem felaketinden sonra 2023 yılının bittiğini ve 2024 yılının ilk çeyreğine kadar bir beklentimiz yoktu. Öngörümüz göre de devam ediyor. Asgari ücrete zam gelmesinin ardından kiralar ve vergiler derken gıda fiyatlarında bir güncellenmeler yapıldı. İstemeyerek de olsa yaptığımız fiyat güncellenmesi insanları ister istemez evinde oturmaya veya toplu olarak tüketmeye sevk etti” şeklinde konuştu.
Ham madde fiyatlarında fiyat artış olursa hem esnaf hem de tüketici olumsuz etkilenecek
Fiyatların yükselmesinin satışları düşürdüğünü söyleyen Katmerci, “Her ne kadar fiyatlarımız değerinde desek de alım gücüne göre yüksek. Bunun işlerimizi etkileyeceğini öngörüyorduk. Yılın ikinci çeyreğinden itibaren ham madde fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmaz ise biz de bu fiyatlarla yılı tamamlayabilir ve istediğimiz ivmeyi yakalamış oluruz diye düşünüyoruz. Ama ham madde fiyatlarında aşırı bir artış olursa bu hem esnafa hem de tüketiciye olumsuz yansıyacak” açıklamasını yaptı.
100 liralık alışverişin 10 lirasını banka alıyor
Merkez Bankası’nın faiz arttırmasının esnafı doğrudan veya dolaylı olarak etkilediğini sözlerine ekleyen Katmerci, “Her faiz artımında pos oranları artıyor. Faiz ile pos oranları birbiri ile bağlantılı değil. Bankalar hem mevduatta para tutturup kazanıyor hem de postan kazanıyor. 100 liralık alışverişin 10 lirasını banka alıyor. Online siteler ise paranızı anlaşmanıza göre bloke koyuyor, öyle kazanıyor. Satışlar kredi kartı ile dönüyor. Örneğin bir işletmenin aylık 1 milyon lira cirosu var ise bunun 850 bin lirası kredi kartı. Federasyonumuz öncülüğünde bir özel ve kamu bankası ile görüşmeler sürüyor. Bu iki bankadan biriyle anlaşılacak. Anlaştıklarında bunu üyelerimize duyuracağız” tespitinde bulundu.
İşletmenin mevkiine göre kira artışları yüzde 35 ile 65 arasında değişiyor
“İşletmenin mevkiine göre kira artışları yüzde 35 ile 65 arasında değişiyor” ifadelerini kullanan Başkan Katmerci, “Asgari ücreti yükseltmekten ziyade alım gücünün yükseltilmesi gerekiyor. Gıda ürünlerinin yanı sıra elektrik, su ve diğer giderler belli bir oranı geçmemeli. Müşterisi ile birebir ilgilenen, aldatmayan, müşterisine yatırım yapan çok fazla kazanç gütmeyenler başarılı bir şekilde yoluna devam edecek. Ancak bunların tam tersini yapanlar ne yazık ki belirli bir süre sonra kapanacak” dedi.