ABD’de fıstığın fiyatı 47, Antep’te 45, İstanbul’da 50 lira…
Amerika’da Kalifornia’da yetişen çerezlik fıstığın kilogramı $15.5, yani 47 lira… Tuzlanıp kavrulmuş Antepfıstığı’nın en kalitelisi 40 liradan satılıyor. Ama İstanbullu aynı fıstığı 60 liradan yiyebiliyor. Alınan bilgiye göre, bir Antepfıstığı ağacı ortalama 3 kilogram meyve veriyor. Oysa bu miktar Amerika’da tam 6 kat fazla. Her bir ağaçtan 18 kilo meyve alınabiliyor.
Verim beklenen düzeyde artırılamıyor
Antepfıstığı’nın mevcut rekoltesinin ne kadar olduğu tartışıla dursun, ne yazık ki, fıstık anavatanında her yerden daha pahalı. Üretimden tüketime kadar olan süreçte sulamadan toplamaya kadar bir türlü geleneksel yöntemlerin terkedilmemesi, fıstıkta verimin beklenen düzeyde artışını engelliyor.
Albenisi ve kalitesi yüksek
Ayrıca, ABD ve İran’da yetişen fıstık çerezlik fıstık olması nedeniyle daha iri ve albenili. Kabuklarından ayırma ve kavurma işlemindeki farklılık ve özen fıstığın kalitesine çok oumlu katkı sağlıyor. Verimin yüksek olması için gereken herşey yapılıyor. Aynı durum en büyük ikinci fıstık üreticisi olan İran için de söz konusu.
Rekabet şansı yok
Bize gelince, hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da durum leyla. Dünyanın en lezzetli fıstığını biz, bu bölge üretiyor diyoruz ama, ne yazık ki fiyat konusunda rekabet edemiyoruz. Zira Antep’te bir kilo fıstık 40 liraya, İstanbul’da 60 liraya satılıyor. Zaten görüntü ve ambalajından da anlayacağınız üzre, kalite ve albeni açısından da arada dağlar kadar fark var. Özer Karınca