Finans analisti İslam Memiş, dijital paraların yükselişiyle birlikte kağıt paranın ve geleneksel bankacılığın sonuna gelindiğini açıkladı. 200 TL’nin değerinin artırılmaması, yeni banknot basılmaması bu dönüşümün işareti. 2030’a kadar banka şubeleri kapanabilir, dijitalleşmeye ayak uyduramayanlar dışlanabilir.
Dünyada hızla yayılan dijital para projeleri, kağıt paranın ve klasik bankacılığın yerini almaya hazırlanıyor. Bu süreci değerlendiren finans analisti İslam Memiş, 2030 yılına kadar yaşanacak dönüşümün, hem ekonomik hem de sosyal hayatı derinden etkileyeceğini belirtti.
200 TL banknot bile tarih olabilir
İslam Memiş’e göre, 200 TL’lik banknotun değerinin artırılmaması, 500 TL veya 1000 TL’lik yeni banknotların basılmaması, Türkiye’nin de dijital para geçişine hazırlandığının bir göstergesi. Nakit paraya olan ihtiyaç bilinçli olarak azaltılıyor ve vatandaşlar dijital ekonomiye yönlendiriliyor.
Merkez Bankaları dijital para sürecinde hızlandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kendi dijital lira projesinde üçüncü fazı başarıyla tamamladı. Memiş, sadece Türkiye’nin değil, ABD, Avrupa Birliği ve birçok gelişmiş ekonominin de bu süreci hızlandırdığını söyledi. Avrupa Merkez Bankası, 2026’da 200 Euro’luk banknotları kaldırmayı planlıyor.
'Yeni dünya düzeninde kağıt para yok'
Memiş, özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) küçültülmesi ve etkisinin azaltılması yönünde planların devrede olduğunu belirtti. Buna göre, dünyada merkez bankalarının rolü küçültülüp, küresel bir dijital para düzeni devreye alınacak. Bu durum, klasik para politikalarının sonunu getirebilir.
Banka şubeleri de kapanacak
Memiş, sadece kağıt paranın değil, fiziki banka şubelerinin de tarihe karışacağını söyledi. 2030’a kadar tamamen dijitalleşen bankacılık sistemine geçilmesi planlanıyor. Bu dönüşüm, özellikle yaşlı nesil için adaptasyon sorunlarını da beraberinde getirecek.
Dolandırıcılık vakaları artabilir
Dijitalleşmenin olumlu yönlerinin yanı sıra, dolandırıcılık vakalarının artması gibi olumsuz sonuçlara da dikkat çekildi. Özellikle dijital sistemleri kullanmakta zorlanan bireylerin, telefon ve internet dolandırıcılığına karşı daha savunmasız olduğu belirtildi.
Finansal sisteme uyum şart
İslam Memiş’in uyarısına göre, 2030’a kadar bu değişime uyum sağlayamayan bireyler, finansal sisteme erişimde ciddi zorluklarla karşılaşabilir. Maaş kuyruklarında bekleyen yaşlılar örneğini veren uzman, toplumsal farkındalık yaratılarak özellikle yaşlı bireylerin bu sisteme adapte edilmesi gerektiğini vurguladı. sputnik