ANASAYFA arrow right Güncel

Kahveciler iki arada bir derede kaldı

Kahveciler iki arada bir derede kaldı
YAYINLAMA: 09 Haziran 2023 / 21.35
GÜNCELLEME: 09 Haziran 2023 / 21.48
Çay, şeker, meşrubat ve kira gibi girdi maliyetlerinin yükselmesi sonrasında bir çıkış yolu arayan kahveci esnafı zam talebinde bulundu

Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, yeni fiyat tarifesinin bayram sonrasında uygulamaya konulacağını söyledi. “Esnafımız, her gün “Zam” ne oldu diyerek arıyorlar. O nedenle yeni bir zam talebinde bulunacağız. Şu anda fiyat tarifesi üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Şu anda fiyat tarifesi üzerinde çalışıyoruz

“Çay ocaklarında 3 liraya satılan çaylar kahvehanelerde 4 liraya satılıyor, ancak bu fiyatlar esnafımızı kurtarmıyor” diyen İsabeşe, “Zam talep ediyoruz, ancak bu da çözüm değil. Çünkü çaya zam yapıldıkça iş yerlerimizin müşteri sayısı düşüyor, zam almazsak bu defa da sektör çok zor durumda kalıyor. Yani iki arada bir derede kalmış durumdayız” dedi.

Artık gelen zamları takip edemiyoruz

Girdi maliyetlerinin aşırı yükseldiğine dikkat çeken İsabeşe, “Artık gelen zamları takip edemiyoruz. Çünkü fiyatlar sürekli değişiyor. Önümüzdeki aydan geçerli olmak üzere asgari ücrete akabinde 3 bin 500 lira olan sigorta primleri de artacak. Yanımızda bir işçi çalıştırsak bize maliyeti en az 15 bin lira civarında olacak. Dükkân kiraları çok yükseldi. Bu da ayrı bir sıkıntı” diye konuştu.

Tarifeye uymayan kişi sayısı da fazla

Başkan İsabeşe, esnafın fiyat tarifelerini almadıklarını kaydederken, “Geçen yıl iki defa fiyat tarifesi çıkarttık, ancak birçok esnaf gelip de almadı. Dolayısıyla almayınca tüm masraflar odamıza birer külfet. Oda olarak herhangi bir yaptırımımız yok. Belediyelerin tüm iş yerlerini gezerek fiyat tarifesi olup olmadığını denetlemesi lazım. Çünkü tarifeye uymayan kişi sayısı da fazla. Örneğin; birisi çayı 4 liraya satıyorsa bir başkası 5 liraya satıyor. Bu da sektörde fiyat karmaşasına ve haksız rekabete neden oluyor” tespitini yaptı.

Kayıt dışı ile etkin mücadelede odaların yetkilerinin arttırılmalı

Sektörde çalışan esnaf sayısının 250 civarında olduğunu sözlerine ekleyen İsabeşe, “Kayıt dışı çalışan hakkında tuttuğumuz tutanağı GESOB’a bildiriyor. GESOB ise bu kişiye bir süre veriyor. Eğer bu süre zarfında kayıt yaptırmazsa avukata havale ediyor. Bu işlemler en az 6 sürüyor. 6 aya kadar kişi ya bırakıyor ya başka yere taşınıyor ya da başkasına devrediyor. Kayıt dışı ile etkin mücadele konusunda odaların yetkilerinin arttırılması gerekiyor” çağrısında bulundu.

Yeniden toparlanmak için can suyu kredisine ihtiyacımız var

Yeniden toparlanmak için can suyu kredi talebinde bulunan Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Pandemi döneminde kahvehaneler 18 ay kapalı kaldığından satış yapamadı. Bu dönemden beri her esnafa 100 bin lira bir yıl sonra ödemeli faizsiz kredi verilmesi gerektiğini söylüyoruz, söylemeye de devam edeceğiz. Kahramanmaraş depremleri ile birlikte sigorta primleri ve vergi borçları ertelendi. Yakında bitecek ve borçlar toplu halde gelecek. O zaman ne yapacağız?” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *