ANASAYFA arrow right Güncel

Karkamış Antik Kenti, dünyanın en özgün koruyucu çatısı altında

Karkamış Antik Kenti, dünyanın en özgün koruyucu çatısı altında
YAYINLAMA: 30 Eylül 2024 / 19.18
GÜNCELLEME: 30 Eylül 2024 / 19.18

Türk-İtalyan Karkamış Antik Kenti kazı alanında yapımı tamamlanan Karkamış Arkeoparkı'ndaki Geç Hitit Saray alanı koruyucu çatısı düzenlenen törenle açıldı

Karkamış Höyük Kazısı Başkanı Prof. Nicolo Marchetti, ‘’Ana hedefimiz bölgenin turizm açısından kalkınması. Tüm partilerle çalıştık. Çünkü kültür tek bir dil konuşuyor. Bu proje çok önemli. Ama burası sizin hazineniz. Sizin ziyaretinizden çok memnunuz. Ortak çalışma için teşekkür ediyorum’’ dedi.

Antep için büyük önem taşıyor

Bologna Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Karkamış Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti de konuşmasında, Karkamış Arkeopark’ın Gaziantep için büyük önem taşıdığını belirterek, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Bu dünya mirası için turistler gelecek. Bu Karkamış ve Gaziantep’in hazinesi. Koruma amacıyla projeyi hayata geçirdik. Bu çatı ayaksız olması bakımından önemli.  En önemli keşiflerimizin kümelendiği Aşağı Şehir Saray Alanını örtmek, genişliği ve belirlediğimiz sınırlama nedeniyle, yani bölgedeki önemli stratigrafi nedeniyle araziye hiçbir temelin gömülememesi nedeniyle bir mühendislik zorluğunu temsil ediyordu. Mimar Ceren Uğurluer ile birlikte, ilk olarak 1990'larda Getty Conservation Institute tarafından tasarlanan bir konsept (“hexashelter”) geliştirdik; bu konsepti genişlettik ve ekstra ağır beton tabanlar, çelik özel bağlantılar, güneşe karşı özel bir ultra dirençli kaplama membranı gibi sofistike teknolojilerle donattık.

Çatı genişletilebilir özellikli ve hava sirkülasyonuna izin veriyor. Yeni tasarım konseptleri getiriyor. Fırat vadisi ve demiryolu köprüsü manzarasını değiştirmedik. Çatı aynı zamanda kalıntıların sürükleyici bir şekilde ziyaret edilmesine ve gelecekte turistlerin yakın mesafeden görebileceği açık bir laboratuvar olacak mikro kazılara olanak sağlayacak. SANKO'nun bu projeyi gerçekleştirmeyi kabul etmesi, bu şirketin ve liderliğinin Gaziantep'e yatırım yapma konusunda ne kadar da kararlı olduğunu gösteriyor. SANKO, Gaziantep'teki mirası koruma ve kültür turizmini geliştirme konusunda gerçekten çok istekli, bu iş dünyasında oldukça sıra dışı ve sivil toplum için çok önemli. SANKO'nun açıklık ve katılımcılık konusunda yüksek bir örnek teşkil ettiğini düşünüyoruz.”

Karkamış Antik Kazı alanının 65 hektarı Türkiye sınırları içerisinde

Türk-İtalyan Karkamış Höyük Kazısı işbirliğinde tamamlanan Karkamış Arkeoparkı'ndaki Geç Hitit Saray alanı koruyucu çatısı açıldı. Çatı, bin 500 metrekarelik çatı, 7. yüzyıla doğru uzayan ve 7. yüzyılı da kapsayan bir dizi saray yapısının kalıntılarını, onun altında Hitit imparatorluk dönemine ait katıntıların bulunduğu alanı koruyacak.  Çatı, arkeolojik alanın stratigrafik önemine zarar vermeden, araziye gömülü temeller kullanmaksızın inşa edilen ve alanın genişliğine rağmen sofistike teknolojilerle donatılırken, aynı zamanda yapının çelik bağlantıları, özel ultra dirençli kaplama membranı ve güneş ışınlarına karşı koruyor. Karkamış Antik Kazı alanının 65 hektarlık bir alanı Türkiye sınırları içerisinde yer alırken, 35 hektarlık bir alan ise Suriye’de bulunuyor.

Marchetti, ‘’Özel sektör ile uzun yıllardan beri ortak çalıştık. 1. Derece asker alanını değiştirmek için 2014’de bakanlar kurulu kararı aldık. Bakan Şimşek koruma duvarı için bize bütçe verdi. 2019 Temmuz’da Gaziantep Valisi Davut Gül, zamanında arkeopark’ı açtık. Büyükşehir Belediyesi ve SANKO Holding her zaman destek verdi’’ açıklamasını yaptı.

Karkamış güvenli bir şehir

Karkamış’ın güven şehri olduğunu kaydeden İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, ‘’Hemen sınırın yanı başındaki bu ciddi tarihi zenginlik, buzdağının görünen kısmı. Devamı olacak bu kazılar belki de uzun yıllar devam edecek. Burada o zamanki uygarlığın önemli merkezlerinden bir tanesi var. Şu anda gördüğümüzün çok daha büyüğü olacak elbette Karkamış. Son dönemde Türkiye'de açığa çıkarılan bu tarihi zenginliklerden sadece bir tanesi aynı zamanda. Onun için hem Gaziantep'in hem Karkamış'ın turistik cazibesini artırması çok önemli’’ şeklinde konuştu. 

Gençlerimizin ilgisini çekmesi açısından önemli

‘İstanbul Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Bologna Üniversitesi'nin birlikte çalışması çok kıymetli’ diyen Erdoğan, ‘’Türkiye medeniyetin beşiği olan bir coğrafya üzerinde kurulu. Burada arkeolojik çalışmaların olduğundan çok daha hızlı olması lazım. Bu tür yerlerin açığa çıkarılması, gençlerimizin de ilgisini çekmesi açısından önemli’’ şeklinde konuştu. 

Eğitime yatırım yapmamız, çocuklarımızı daha iyi yetiştirmemiz gerekiyor

Erdoğan, ‘’Biz merhamet medeniyetinin çocuklarıyız, torunlarıyız. Birileri bu kadar vahşileşebiliyorsa biz de o zaman değerlerimize, kültürümüze, tarihimize, vatanımıza sahip çıkmak için daha güçlü, cesur, eğitimli ve çalışkan olmak zorundayız. Eğitime yatırım yapmamız, çocuklarımızı daha iyi yetiştirmemiz gerekiyor. Ama en önemlisi çalışana itibar etmemiz gerekiyoruz, tembele itibar edilmemeli’’ dedi.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ise konuşmasında, Karkamış kazılarına verdikleri desteğin kültürel mirası koruma ve gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarma amacı taşıdığını belirterek, “SANKO Holding olarak kültürel zenginliklerimizi ortaya çıkaracak projeleri desteklemeyi önemsiyoruz” dedi.

Güzel bir geleceğe ulaşmanın yolu, memleketimizin ortak geçmişine sahip çıkmaktan geçiyor

Önceki yıllarda Zeugma Antik Kenti’nde gerçekleştirilen acil kurtarma kazısına da sponsor olduklarını anımsatan SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, “Zeugma Antik Kenti kazılarından elde ettiğimiz olumlu sonuçlar bizi memnun etti. 2015'ten beri Karkamış’ta kazı, koruma ve araştırma çalışmalarını desteklemekten de onur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Saygın kurumlar ve kendini işine adamış araştırmacılarla olan ortaklığımız sayesinde, arkeolojik bilgi alanında kayda değer keşiflere ve ilerlemelere tanık oluyoruz” diyen Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yürütülen kazılarla bölgeye, uluslararası kabul görmeye başlayan, yeni bir önemli potansiyel daha kazandırılmıştır. Karkamış Arkeoparkı, Gaziantep bölgesi için çok yüksek bir değer taşımaktadır.

Bundan sonraki dönemde Karkamış’ın daha fazla kişi tarafından duyulacağına ve dünyanın birçok yerinden misafirlerini ağırlayacağına yürekten inanıyorum. Güzel bir geleceğe ulaşmanın yolu, memleketimizin ortak geçmişine sahip çıkmaktan geçiyor. “

SANKO Holding olarak, bundan sonra da hizmetlerimize devam edeceğiz

Konukoğlu, ‘’Kültür yolcumuz Zeugma ile başladı. O zaman ki valimiz, ‘Buradaki eserler yok oluyor. Sular altında kalacak. Bu işe çare bulmamız lazım’ dedi. Seferberlik yaptık, el birliği ile müzede sergilenen eserlerin yüzde 70’i 9 aylık hummalı bir çalışma sonucunda çıkardık, Antep’imize kazandırdık. Her Çarşamba kazı da bulundum. O gündür bugündür kültürel varlıklarımızı yer yüzüne çıkarabilmek için mücadele ediyoruz. SANKO Holding olarak, bundan sonra da hizmetlerimize devam edeceğiz’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *