ANASAYFA arrow right Güncel

'Katliama izin vermeyeceğiz, bu şiddet, yarın dalga dalga her birimize ulaşacak

'Katliama izin vermeyeceğiz, bu şiddet, yarın dalga dalga her birimize ulaşacak
YAYINLAMA: 02 Haziran 2024 / 17.28
GÜNCELLEME: 02 Haziran 2024 / 17.28

İstanbul'un yanı sıra Türkiye'nin pek çok yerinde yapılan eylemlerle, sokak hayvanlarının 'uyutulma' adıyla katledilmesini içeren kanun teklifi protesto edildi. Hayvan hakları savunucuları "katliama izin vermeyeceğiz" dedi.

Antep'te de sokak hayvanlarının uyutulmasına ilişkin yasal düzenleme protesto edildi. Kırkayak Park Meydanı'nda yapılan eyleme, Sivil Toplum Örgütleri, siyasi partiler, hayvan hakları dernekleri ve çok sayıda hayvansever katıldı.

Eyleme destek veren Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca, hayvan katliamının asla meşrulaştırılamayacağını dile getirerek, "Bugün ağzı dili olmayan, en merhamet gösterilmesi gerekenlere yönelen bu şiddet, yarın dalga dalga her birimize ulaşacak. Hayvanlara sahip çıkmak, insanlık onuruna, konuşma, düşünme, yazma, kendimizi ifade etme hakkına sahip çıkmaktır. Biz hayvan haklarına sahip çıkarak bilime, yaşama, özgürlüğe, demokrasiye ve hukuka sahip çıkmak için buradayız. Bunun için mücadele edeceğiz. O yasayı geçirmeyeceksiniz" dedi.

Eylemde ardından söz alan Hayvanları Çaresizlikten ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) üyesi Pınar Öztoprak da Antep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e seslenerek, "Neden burada değilsiniz. Siz bu kenti yönetmiyor musunuz. Buradaki her candan siz sorumlu değil misiniz" sözleriyle tepki gösterdi.

Esikşehir'de Hamamyolu Yediler Park’ta düzenlediği basın açıklamasında yüzlerce hayvansever; ellerinde pankartlar, ıslıklar ve aşlıklar eşliğinde “toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin buradayız”, “sokakta yaşayan hayvanlar yalnız değildir”, “kısırlaştır, aşıla, yerinde yaşat” sloganları attı. Hayvan severlerin yasa tasarısı tepkisine CHP Eskişehir Milletvekilleri; Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer de destek verdi.

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu adına Nurettin Aldemir, basın açıklamasında uyutma kararına karşı çıktı. Sokak hayvanları ile ilgili yasanın henüz gelmediğini ve ne zaman geleceğini bilmediklerini ifade eden Aldemir, “Yasa geldiğinde acil eylem çağrısı yapacağız. Sağır sultanlar duysun, bilsin ki; o etkinliğimiz bu kadar ağırbaşlı olmayacak” dedi.

Aldemir, “Bizler de sokaklarımızın çocuklar için, kadınlar için, herkes için tam güvenli olmasını istiyoruz. İktidar sahipleri bunun yolu ‘topla öldür’ değil, hayvan haklarına saygılı şekilde ‘koruma altına al, kısırlaştır, aşıla, güvenli ortamlarda yaşat’tır. Hiçbir hayvan sever, yaşam hakkı savunucusu bırakın köpekler insanlara saldırsın demiyor. Köpek popülasyonu tabi ki kontrol altında olmalı. Bunun yegâne yolu etkin kısırlaştırma yöntemidir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan ve Meclis'e sunulan 'uyutma' adı altında katliam öngören Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılacak değişiklik teklifi bugün Türkiye'nin pek çok kentinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

Mersin’de hayvan dostları ve hayvan hakları savunucuları, sokak köpeklerinin “uyutma” adı altında öldürülmesini de içeren yasa tasarısına karşı sokaklara çıktı. Hayvan dostları, “Önce bizi uyutun”, “Katliama izin vermeyeceğiz” şeklinde sloganlarla tasarıya karşı çıktı.

Hayvan hakları savunucularının Mersin’deki eyleminin adresi Özgecan Aslan Barış Meydanı oldu. Meydan bir araya gelen yurttaşlar, “Yasalar can verir, can almaz. Kanlı yasaya hayır”, “Sokak hayvanı sahipsiz değil. Dostuma dokunma”, “Yaşam onların da hakkı”, “Can veren yasa istiyoruz”, “Uyutmak çözüm değil, cinayettir” yazılı pankartlar açtı. Eylemde sık sık “Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat”, “Katliam yasasına hayır”, “Katliama izin vermeyeceğiz” şeklinde sloganlar atılırken bir grup eylemci de “Önce bizi uyutun” diyerek yere yattı.

Eylemde bir açıklama yapan Hakan Yeşilçay, “Hayvanların kendilerini ifade edemedikleri ses olmak en büyük sorumluluklardandır. Onlar konuşamıyor ama biz susmayacağız” dedi. İnsan zekasına karşı hiçbir gücü bulunmayan hayvanlar için adalet mekanizmasının en etkin şekilde çalıştırılması gerektiğine değinen Yeşilçay, “Biz gönüllüler, en önemlisi vicdan sahibi bireyler olarak, hukuk nezdinde hayvan dostlarımızın en etkin düzeyde korunması için çalışmalıyız, çalışıyoruz. Hayvanların barınma, yemek, su gibi ihtiyaçları için, sağlık sorunlarını çözmek için vakıflar kurmuş bir medeniyetin bugünkü temsilcileri olarak kendi tarihimize uygun davranmaya davet ediyoruz” dedi.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *