ANASAYFA arrow right Güncel

Kaza olduğunda ilk tutuklanan kişi iş güvenliği ve uzmanları

Kaza olduğunda ilk tutuklanan kişi iş güvenliği ve uzmanları
YAYINLAMA: 09 Mayıs 2024 / 18.49
GÜNCELLEME: 09 Mayıs 2024 / 18.49

Gaziantep Kent Konseyi İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı ve İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Zafer Arısoy,  ‘‘Biz günah keçisi değiliz. Kaza olmaması için çalışan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa uyularak güvenli çalışmasının sağlanmasını söyleyen tavsiyelerde bulunan kişileriz’’ açıklamasını yaptı.

 

İş güvenliği uzmanlarının tehlikeleri görüp riske ve kazaya dönüşmeden önlenmesi için tedbirlerin alınmasını 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanuna uyulmasını sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını Arısoy, ancak bu uğraşlar içinde bir kaza olduğunda da ilk akla gelen ve ilk tutuklanması gereken kişinin kendileri olduğunun altını çizdi. 

İş güvenlik uzmanının hapse atılmasının hiçbir anlamı yok

‘‘İş güvenlik uzmanı bir kaza olduğunda tutuklanıp hapse atılmasının hiçbir anlamı yok’’ diyen Arısoy, ‘‘İş güvenliği uzmanı imalatı yapan, çalışana emri veren değil. Böyle bir yetkisi yok ve tehlikeli bir işin durdurulmasını emredecek kişi de değil. Ancak tehlikeli bir durum, hayati tehlike ya da meslek hastalığı tehlikesi varsa bunu işverene bildiren ve o işin durdurulmasını isteyen kişidir. Bu vesileyle çalışanın kaza geçirmesinde hiçbir etkisi yok. Hatta 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun’unda ‘İş güvenlik uzmanı tavsiye ve öneride bulunur’ der imalatı yaptırır değil’’ hatırlatmasında bulundu.

İş güvenlik uzmanları ve işyeri hekimleri güvence altına alınmalı

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun’unda iş güvenlik uzmanları ve işyeri hekimlerinin de güvence altına alınması gerektiğini kaydeden Arısoy, ‘’Her gece başımızı yastığa koyduğumuzda tutuklanacak mıyım yarın bir kaza olacak mı acaba benim söylediğim tavsiyelere uyacaklar mı uymazlarsa kaza olduğunda beni kolluk kuvvetleri çağırıp hapse mi atacak bu kaygıyla bu iş yapılması doğru değil. Bizler işverene karşı sorumluyuz, kanuna göre bu böyle olmalı. Benim bir tavsiyede öneride eksik bir yanım varsa işveren hesabını bana sorar fakat ilk akla gelen ve tutuklanması gereken kişi iş güvenlik uzmanı değildir ve olmamalı’’ ifadelerini kullandı.

11 seneye varan bir erteleme kanunu uygulanmasını önlüyor

Medeni ülkelerin 1840 yılında iş güvenliği olgusunu ortaya koyduğunu ve kişisel koruyucu donanımı kullandırmaya başladıklarını sözlerine ekleyen Gaziantep Kent Konseyi İş Sağlı ve Güvenliği Çalışma Grubu Başkanı ve İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Zafer Arısoy, konuşmasını şu şekilde tamamladı: ‘‘Ülkemizde ise 2013 yılında 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile bu iş ciddileşmiş ve uygulanmaya başlandı. Aradaki bu mesafe birdenbire karşılanacak durumda değil. Fakat buna rağmen bu geçen sürede hatırı sayılır iş kazaları önlenmiş daha güvenli çalışılması sağlandı. İş kazalarında iş güvenliği uzmanları da kazaya uğramış, hatta vefat edenler bile var. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu az tehlikeli ve devlet resmi kurumlarının da iş güvenliği kanunu uyulmasını öngörür lakin Beşinci defa resmi kurumlar ve az tehlikeli iş yerlerinin iş sağlığı güvenliği hizmeti alması ertelendi. 2025 yılına kadar ertelenen bu kanun uyulması için yapılmışken 11 seneye varan bir erteleme bu kanunun uygulanmasını önlüyor.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *