İstikrarlı bir yıl geçirmedik
Yıl içerisinde et fiyatlarındaki dalgalanmalar hem üretici hem de tüketiciye zarar verirken, alım gücünün düşmesi ise satışların gerilemesine neden oldu. Etin pahalı olduğu söylemine katılmadıklarını dile getiren kasaplar, ‘Her nedense üreticinin ve köylünün ürünü ucuz, sanayicinin ürünü pahalı’ ifadelerini kullandı.
Et fiyatlarının sürekli değişken olması üretici ve tüketiciye zarar verdi
İşlerde durgunluk yaşandığını söyleyen Gaziantep Kasaplar ve Celepciler Odası Başkanı Bekir Özsert, ‘’Et fiyatlarının sürekli değişken olması gerek üretici gerekse de tüketiciye zarar verdi. Bundan dolayı istikrarlı bir yıl geçirmedik. Kasaplar üretici değil. Biz bir nevi aracı kurum görevi görüyoruz. Eti üreticiden alırız, işleyip öyle satarız’’ dedi.
Pahalılık kebapçılarda ve lokantalarda
2024 yılının sektör açısından iyi geçmediğini ifade eden Özsert, ‘’Satışlarının düşmüş olmasında vatandaşın alım gücünün azalmasının da etkisi var. Piyasada ‘Et pahalı’ algısı var. Ama pahalı değil. Çünkü bir kilogram et bir yıl bakım sonucu meydana geliyor. Bir yaş pasta alsanız 400-500 liranın altında değil. Böyle bir durumda et pahalı değil. Asıl pahalılık kebapçılarda ve lokantalarda’’ ifadelerini kullandı.
Özsert, ‘’Ocak ve aralık aylarını kıyasladığımız et fiyatlarının aynı olduğunu söyleyebiliriz. Et fiyatlarında bir ara yükselme yaşandı ancak hemen hemen geçen sene ile aynı. Şu anda toptan dana karkas etin kilogramı 350 lira, kemiksiz etin kilogramı 450-500 lira. Koyunun ise gövde halindeki kemikli kilogramı 400 lira, perakende olarak kemiksiz kilogramı ise 550-600 lira civarında satılıyor’’ açıklamasını yaptı.
Her nedense üreticinin ve köylünün ürünü ucuz, sanayicinin ürünü pahalı
Hayvan ithalatına değinen Özsert, ‘’Hayvan ithalatının sektörümüze herhangi bir zarar yok, ancak yerli besiciye zararı var. Besicilere, kapasitelerinin çok altında hayvan veriyorlar. Halbuki kapasitesi kadar hayvan verilmeli. Bu şekilde birkaç yıl devam edilse yerli besici de güçlenmiş olur. Çiğ sütün kilogramı 14,5 TL fakat bunun 20 TL olması gerekiyor. Süt üretmek kolay bir şey değil. 1 litre kola 40 liranın altında değil. Her nedense üreticinin ve köylünün ürünü ucuz, sanayicinin ürünü pahalı’’ tespitinde bulundu.
Sektörümüz büyüdü ve daha modern hale geldi
Sektördeki kayıt dışı çalışanlarının azaldığına dikkat çeken Gaziantep Kasaplar ve Celepciler Odası Başkanı Bekir Özsert, belediyelerin bu konuda daha fazla denetim yapması çağrısında bulundu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Şahinbey ile Şehitkamil Belediyeleri’nin oda kaydı veya maliye kaydı olmayanlara yönelik denetimlerini l talep ediyoruz. Bunun yanı sıra esnafımız hijyen konusuna çok önem veriyor. Sektörümüz büyüdü ve daha modern hale geldi’’