ANASAYFA arrow right Güncel

Kiraların pahalı olması kamu hizmetlerini olumsuz etkiliyor

Kiraların pahalı olması kamu hizmetlerini olumsuz etkiliyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.08
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.08
Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, çocuklara yönelik çalışmaları hakkında Cihan Ölmez’e bilgi ver
Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, çocuklara yönelik çalışmaları hakkında Cihan Ölmez’e bilgi verdi
Çocukların artık kurumlarda kalmasını istemediklerini söyleyen Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, kimsesiz çocukların toplum içinde yaşamaları için apartman daireleri kiralamaya başladıklarını söyledi. Sosyal gelişim için evlerde kalmanın daha faydalı olduğunu söyleyen Zor, kiralarının pahalı olmasından dolayı ev tutma konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.
Rehabilatasyon evinde 26 çocuk kalıyor
Zor, “3 tane Çocuk Yuvamız var. Bir Erkek Yetiştirme Yurdumuz ve bir de suça karışmış çocuklara yönelik Koruma Bakım Rehabitilasyon Merkezi dediğimiz bir merkezimiz var. Rehabilite Merkezi bölgeye hitap ediyor. Burada suça karışmış çocukları alıp rehabilite ediyoruz.Rehabilite süreci tamamlandıktan sonra çocukları normal Yetiştirme Yurtlarına naklediyoruz. Şu and 26 çocuğumuz var Rehabitilasyon Merkezi’nde. Tabi bu sayı değişebiliyor.Çocukların burada kalma süresi, çocuktan çocuğa değişiyor.Gelişimlerine bağlı bir süreç.Bir çocuğu en az altı ay misafir ediyoruz” diye açıklamada bulundu.
Mağdur çocuklarımıza ayrı kurum
Zor, “İstismara uğramış kız çocuklarımıza yönelik Bakım ve Sosyal Rehabitilasyon Merkezimiz var. Burada gerek cinsel istismar gerek fiziksel istismara uğramış çocuklara yönelik hizmetimiz var. Aynı şekilde suç mağduru kız çocuklarına yönelik Bakım ve Sosyal Rehabitilasyon Merkezi dediğimiz kurum devreye giriyor. Bu kuramlarda kalan çocuk sayısı 20-25 arası. Sayı değişebiliyor. Bunlar bölgeye hitap eden kurumlar tabi. Çevre illerden de mağdur veya istismar edilmiş çocukları bu kurumlarımızda misafir ediyoruz” diye konuştu.
Artık çocuklar kurumlarda
değil, evlerde kalacak
Çocukların kurumlarda kalma dönemine son vereceklerini, bu bağlamda Çocuk Evleri’nin devreye girdiğini belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor “Normal apartman dairelerini kiralıyoruz, çocuklarımız diğer insanlarla beraber bu dairelerde kalıyor. Her dairede beş çocuğumuz kalıyor.Bakıcı anneleri ve sorumlu öğretmenleri var bu çocukların. Buradaki temel gaye çocukların hem topluma entegrasyonunu kolaylaştırmak hem de daha çabuk sosyalleşme sağlamaktır. Çocuk bu evlerde yemek yapmasını öğreniyor, odasını toparlamasını öğreniyor, misafirliğe gitmeyi, misafir kabul etmeyi öğreniyor, sosyal hayatı öğreniyor. Çocuklar okula gittiğinde veya normal hayatlarında da yurtta kalıyorum dediklerinde kendilerini rahatsız hissediyorlar.Çocuk bakıcı annesi ile birlikte markete gidip alış-veriş yapıyor.İstediği bir yemek varsa kendisi pişirip yiyebiliyor.Kendi ayakları üzerinde durmayı öğreniyor bu evlerde.Şuan 8 tane çocuk evimiz var. Bunların sayısını artırmak istiyoruz” şeklinde açıklama yaptı.
Kiraların pahalı olması
çalışmalarımızı etkiliyor
Çocuk evi açmakta zorlandıklarını, zira Antep’te kira fiyatlarının çok yüksek olduğunu dile getiren İsmet Zor şunları söyledi: “Kiralar çok yüksek. Bakanlığımızın bununla ilgili belirlediği bir limit var 1.100 lira.Bu 1.100 liraya yakıt, kira, binanın ortak giderleri, elektriği, suyu her şeyi dahil.Dolayısıyla bugün Karataş bölgesinde normal bir dairenin kirası 1.100 liradan başlıyor.Biz daire kiralamakta zorlanıyoruz.İşadamlarımız bu konuda bize yardımcı olmalı.Onlar daire kiralamaya yardımcı olsalar, biz de çocukların diğer masraflarını karşılarız.Biz bu yılın içerisinde kurumları kapatmayı düşünüyoruz.Şuan kuruluşlardaki çocuk sayımız azaldı. İstiyoruz ki bütün çocuklar evlerde kalsın.”
Koruyucu ailelerde kalan çocuk sayısı 101
“Koruyucu aile hizmetine çok önem veriyoruz” diyen Zor, “Geçen sene 17 ailede 23 çocuğumuz vardı. Bu sene itibariyle 70 ailede 101 çocuğumuz bulunuyor.Biz bu ailelere koruyucu aile diyoruz. Çocukların aile ile ev ortamında yetişmesini sağlıyoruz. Ailelerde kalan çocuğun her türlü masrafını biz karşılıyoruz.Tabi çocukların eğitim durumunu ve gelişimini sıkı bir biçimde takip ediyoruz.Aile ve çocuk arasındaki ilişki bizim için çok önemli” dedi.
Akrabaları yanında olup destek
verdiğimiz çocuk sayısı bin yüz
Zor, kuruma başvuran çocukları hemen kabul etmediklerini, ailesinde varsa bakabilecek birileri onlara tesim ettiklerini söylediği açıklamasında, “Bütün akrabalarıyla iletişime geçiyoruz. Hangi akrabası daha uygunsa ona teslim ediyoruz. Çocuğu yanına alan akrabaya maddi destek sağlıyoruz. Şuan herhangi bir akrabasında kalıp destek verdiğimiz çocuk sayısı bin yüz. Çocuk eğer eğitimini devam etirirse 25 yaşına kadar bizim kontrolümüzde oluyor. Ancak eğitimini bırakırsa biz yine bir meslek kursuna yönlendirip, hayattını sürdürmesini sağlıyoruz.Bir ömür bakma durumumuz yok tabi” diye konuştu. Cihan Ölmez


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *