ANASAYFA arrow right Güncel

Kırsal, sosyal ve kültürel açıdan yaşanılabilir hale getirilmeli

Kırsal, sosyal ve kültürel açıdan yaşanılabilir hale getirilmeli
YAYINLAMA: 17 Mart 2024 / 16.56
GÜNCELLEME: 17 Mart 2024 / 16.56

Kırsalda yaşayan nüfusun her geçen gün azalması Dünya Bankası verilerine yansıdı. Dünya Bankası’na göre 2014’te Türkiye nüfusunun yüzde 27’si kırsalda yaşarken 2022’de bu oran yüzde 23’e düştü

Ülkemizde kırsal nüfus da azalmaların yaşandığını ifade eden Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Son yıllarda kırsaldan kente göçün hızlandığı göz önüne alındığında karşımıza ilk olarak kırsal bölgelere sosyal ve kültürel yaşantıyı geliştiren hizmetlerin götürülmesi gereği çıkıyor. Belediyeler, kırsal hayatın doğal yapısını bozmadan sosyal ve kültürel açıdan destek vererek buraları yaşanılabilir hale getirmeli” dedi.

Tarım arazilerinin korunması gerekiyor

Tarım arazilerinin korunması gerektiğini söyleyen Çolak, “Köy tüzel kişiliğine ait tarım arazilerinin 6360 sayılı kanunla büyükşehir belediyelerine devredilmesiyle köylere ait arazilerle verimli tarım arazilerini korumak büyükşehir belediyelerinin en önemli sorumluluklarından biri haline geldi. Büyükşehir belediyeleri, kendilerine emanet edilen bu arazilere sahip çıkmalı” şeklinde konuştu.

Belediyeler, ziraat odalarıyla birlikte hareket etmeli

Çolak, “Tüm belediyeler arazilerin amacı dışında kullanılmaması ve imara açılmaması konusunda her türlü tedbiri almalı. Belediyeler, her ilde oluşturulan Toprak Koruma Kurullarında Ziraat Odalarının yer almasına destek vermeli ve bu kurullara gelen amaç dışı kullanım taleplerine yönelik de Ziraat Odalarıyla birlikte hareket etmeli” ifadelerini kullandı.

Kent ve kır arasındaki ekonomik ve sosyal farklılıklar giderilmeli

“Gençleri kırsalda tutamamak, tarımsal üretimde sorunların en başında yer alıyor” diyen Çolak, “Bunun en önemli nedenleri arasında ise kırsal alanda eğitim, sağlık ve benzeri imkanların kısıtlı olması, sosyal ve kültürel imkanların olmaması geliyor. Kırsal nüfusun gençleştirilmesi için kırsalın sorunları çözülmeli, kent ve kır arasındaki ekonomik ve sosyal farklılıklar giderilmeli. Bu anlamda her belediye kırsal alana daha fazla kaynak ayırmalı, kadınlara yönelik eğitici ve meslek edindirici kurslar açmalı, çocuklar için etkinlik alanları oluşturmalı” açıklamasında bulundu.

Ürünlerin tüketiciye en kısa yoldan ulaşmasını sağlayacak çalışmalar yapılmalı

Tarımdaki en önemli sorunlardan biri ekonomik örgütlenme ve bunun sonucu olarak pazarlama sorunları olduğunu dile getiren Çolak, “Kooperatifleşme ve önemi konusunda belediyeler ve ziraat odaları işbirliği ile çiftçi eğitimleri yapmalıdır. Belediyeler üretim ve pazarlama kooperatiflerini kurulmasına yardımcı olmalı, etkin, fonksiyonel, profesyonel, idari ve mali açıdan güçlü örgütlenmenin oluşturulması sağlanmalı. Kooperatiflerle hem üretime hem de üretilen ürünlerin tüketiciye en kısa yoldan ulaşmasını sağlayacak çalışmalar yapılmalı” diye konuştu.

Tarımsal ürünlerin pazarlanmasında markalaşma önemli

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bölgede tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde, üretimin artırılması ve daha kolay pazarlanmasında ürüne yönelik işleme tesislerinin kurulması oldukça önemli.

Belediyeler, il ve ilçelerin üretim deseni ve çiftçi ihtiyaçlarına göre tespit edilerek, meyve-sebze kurutma, meyve suyu, ürün paketleme tesislerinin, soğuk hava depolarının ve toprak, bitki ve sulama suyu analiz laboratuvarlarının kurulmasında öncülük etmeli. Tarımsal ürünlerin pazarlanmasında markalaşmanın önemi biliniyor. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmiş ve paketlenmiş olarak pazarlanması için gerekli altyapı ve pazar ağlarının belediyelerce bölgelerde oluşturulması önemli.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *