ANASAYFA arrow right Güncel

Kurbanlık hayvanları mutlaka belli yerlerden alın

Kurbanlık hayvanları mutlaka belli yerlerden alın
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.43
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.43
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet, Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık alıp, kendileri kesecek kişilerin dikkat etmesi gerekli hususları sıraladı. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Gözet, veteriner
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet, Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık alıp, kendileri kesecek kişilerin dikkat etmesi gerekli hususları sıraladı.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Gözet, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanların bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırdığını, bu hayvanlardan elde edilen etlerin insan sağlığı açısından önemli risk oluşturduğunu ifade etti. Kurbanlık hayvan satışlarının büyük çoğunluğunun, hayvan pazarları veya kurbanlık satış yerlerinde yapıldığını belirten Gözet, bu yerlerde yapılacak etkili veteriner hekim denetimlerinin, hayvan sağlığı ve halk sağlığı açısından riskleri önemli ölçüde bertaraf edeceğini kaydetti.
Kurban kesecek ve kurban eti tüketecek kişilerin; kurbanlıkların seçimi, kesimi ve kesim sonrasında insan ve hayvan sağlığı açısından dikkat etmeleri gereken hususlar, çevrenin kirletilmemesi ve hayvan refahı konularında alınması gereken tedbirler ve etlerin muhafazası hakkında bilgi sahibi olmaları gerektiğini ifade eden Gözet, kurbanlığını kendi kesecek kişilerin dikkat etmesi gerekli hususları şöyle sıraladı: “Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır.
Büyük baş hayvanlarda; hayvanın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olmasına, veteriner hekim tarafından muayene edilerek sevk edildiğini gösteren veteriner sağlık raporu ve hayvanların pasaportlarının olmasına, küçük baş hayvanlarda, kulak küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun olmasına dikkat edilmeli.
Hayvanın besi durumu (kondüsyonu) iyi olmalı ve gebe olmamalı.
Büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük olmamalı. Hastalık belirtisi sayılan yüksek ateşi olmamalı, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız olmamalı, pis kokulu ishal ve burun akıntısıyla çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı, ayrıca vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmamalı.
Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihin, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olması gerektiğini söyleyen Gözet, "Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır" diye konuştu.
Et ve et ürünlerinin, bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğinde olduğunu belirten Gözet, kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konulması ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılması gerektiğini söyledi.
Kurbanlık etlerin henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda, büyük parçalar halinde üst üste konulduğunda buzdolabı ısısının etin iç kısımlarını soğutmaya yetmeyeceğini ifade eden Gözet, şöyle devam etti:
“Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir. ANKA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *