Son 10 yılın en kötü sezonunu yaşıyoruz
Küresel iklim değişikliği Antep fıstığı, zeytin ve üzüm gibi kentin önemli ürünlerini olumsuz etkilediği gibi bal rekoltesini de olumsuz etkiledi. Yağışların istenilen zamanda olmaması, Havaların aşırı sıcak olması bal rekoltesini hiç beklenilmediği kadar düşürdü. Bu durum karşısında büyük şok yaşayan arıcılar, küresel iklimin devam etmesi halinde bal rekoltesindeki düşüşün süreceğini belirtti.
Arıcılar umduğunu bulamadı
Ülkemizin arı yetiştiriciliği konusunda önemli bir konuma sahip olan Gaziantep’te temmuz ayında başlayan bal hasadı tamamlandı. Ama küresel iklimden arıcılıkta üzerine düşeni alırken geçen yıl 520 ton civarında olan bal rekoltesi bu sene 170 tona düştü. Son 10 yılın en kötü sezonunu yaşadıklarını kaydeden arıcılar, umduğunu bulamadı.
Havaların sıcak olması arılarımızı öldürüyor
Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Nebi Koca, “İklim değişikliği sonucunda havaların aşırı sıcak olmasından kaynaklı olarak hem arı ölümlerimiz meydana geldi hem de bal rekoltesi düştü. Son 10 yılın en kötü sezonunu geçirdik” tespitini yaptı.
Rekoltenin düşmesinin nedeni iklim değişikliği
Arıcıların bal rekoltesinde büyük hayal kırıklığı yaşadığına dikkat çeken Koca, “Geçen yıl 520 ton olan bal rekoltemiz bu sene 170 tona düştü. Yani yüzde 70 oranında rekolte düşüklüğü söz konusu. Rekoltenin düşmesinin nedeni iklim değişikliği. Eğer iklim bu şekilde devam ederse önümüzdeki sene de aynı durumu yaşayacağız. Çünkü her yıl daha da kötüye gidiyor. Zaten şu anda havaların sıcak olmasından dolayı kentimizde arıların yüzde 20’si öldü. Arılar yeterli düzeyde beslenmez ise bu ölümler artacak” uyarısında bulundu.
Zirai ilaçlarda arılarımızı çok fazla olumsuz etkiliyor
Bal hasat dönemi başladığında Gaziantep’te toplamda 70 bin kovan arı olduğunu belirten Başkan Koca, “Şu anda 15 bin kovana yakın arımız öldü. İklim böyle devam ederse bu oranın yıl sonuna kadar 40 bine kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. İklim değişikliklerinden etkilenmemek için sulu tarım yapılan arazilerde ilaç kullanılmaması ya da düzenli kullanılması lazım. Çünkü zirai ilaçlarda arılarımızı çok fazla olumsuz etkiliyor. Bal ormanlarının çoğaltılması, ballı ağaç türlerinin sayısının arttırılması da arıcılığa olumlu katkı sunacak” açıklamasını yaptı.