Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk ara tatili olan 11-17 Kasım’da öğretmenlere verilecek seminerlere eklediği ‘din dersinin’ yüz yüze yapmaktan vazgeçti. Zorunluluğu kaldırılmayan ve bütün öğretmenleri kapsayan ‘din dersi’ semineri MEB’in Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne aykırı. Yönetmelik ile çelişen kararı Eğitimci Özgür Bozdoğan ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Hukuk Bürosu ile konuştuk.
ÇEDES protokolü ile başlayan tartışmalar, karma eğitim, beyaz önlük teşviki ve seçmeli adıyla din dersi saatlerinin artırılması şeklinde devam etti. Son olarak bütün öğretmenleri kapsayan din dersi semineri tartışmaya neden olsa da yaygın bir tepkiye dönüşmedi. Önce yüz yüze yapılacağı açıklanan seminerin daha sonra online yapılmasına karar verildi.
Eğitim Sen Hukuk Bürosu’ndan Necmiye Başel, online olunca öğretmenlerin tercih hakkının olduğunu söyleyerek “Fiili olarak din dersi semineri zorunluluğu kalkmış görünüyor. Ancak eğitimin kendisi hala duruyor, bu konuda itirazlarımız da sürüyor” dedi.
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre uygulamanın yasal sorun doğurduğundan söz eden Başel, şöyle konuştu: “Eğitim-öğretimin daha iyi yürütülmesiyle ilgili teknik çalışmalar, personel politikaları, mesleki gelişim, çoklu dil modeli vs. gibi eğitimler veriliyor. Din dersi semineri yönetmeliği aykırı bir sorunu doğuruyor.”