Türkiye'nin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de, 21 Ocak'ta sabaha karşı çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetti. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, DNA kimlik tespiti çalışmalarının sürdüğünü, ölü sayısının bu nedenle 76'dan 78'e yükseldiğini bildirdi. Şimdiye kadar 1’i ağır olmak üzere 51 kişi yaralandı. Kimliği tespit edilemeyen cenazeler Ankara'daki Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
Soruşturma kapsamında Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, işletme sahibi, şirket genel müdürü ve otel müdürünün de aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Yangını araştırmak üzere 6 savcı, 4 başmüfettiş ve 7 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirildi.
Grand Kartal Otel'e ilişkin ön hasar tespit raporu tamamlandı, binanın "ağır hasarlı" olduğu belirlendi. Hasar tespit çalışmalarının tamamlanması ve kesin raporun çıkmasının ardından binayla ilgili güçlendirme çalışması yapılmasına ya da yıkılmasına karar verilecek.
İtfaiyenin sorumluluğu var mı? Yangın neden geç söndürüldü?
T24'ün haberine göre, Kartalkaya kayak merkezinde itfaiye aracı bulunmadığı ortaya çıktı. Kayak merkezinin Bolu'ya 1 saat uzaklıkta olması nedeniyle itfaiyenin ilk müdahalesi yangının çıkışından 1 saat 15 dakika sonra gerçekleşti. Yangın ise yaklaşık 11 saat süren müdahale sonrası söndürüldü.
Otelde temizlik görevlisi olarak çalışan Neçirvan Öner, "Düzgün bir yangın merdiveni yok, katlarda yangın tüpleri yok, yangın alarmları çalışmıyor" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, düzenli kontrollerin ve yeterliliklerin itfaiye tarafından yapılması gerektiğini söylerken, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, turizm özel alanı olan bölgede ruhsat ve denetim yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda bulunduğunu savundu.