ANASAYFA arrow right Güncel

Orta hasarlı binaların ruhsat sorunu çözülmeli

Orta hasarlı binaların ruhsat sorunu çözülmeli
YAYINLAMA: 09 Temmuz 2024 / 19.29
GÜNCELLEME: 09 Temmuz 2024 / 19.29

6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında kent merkezinde ve ilçelerde binaların birçoğu orta hasarlı olarak kayıtlara geçti. Ancak belediyeler, orta hasarlı binalara ruhsat vermediği için güçlendirmeye yapılamıyor. Bu konuda muzdarip olanlar belediyeye çağrıda bulunarak sorunun çözüme kavuşmasını istedi.

Her yıkılan bina milli bir servet

Gaziantep merkez ve ilçelerde toplamda 2 bin 800 civarında orta hasarlı bina olduğunu söyleyen İnşaat Mühendisi Mustafa Gümüş, her yıkılan binanın milli servet değerinde olduğuna dikkat çekti.

Sorun bir an önce çözüme kavuşmalı

Gümüş, ‘’İsteyenler oturdukları hafif hasarlı binaları kendi imkanları ölçüsünde güçlendiriyor. Malatya, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş’ta orta hasarlı binalar için ruhsat verilirken, kentimizde bulunan orta hasarlı binalar için ruhsat alamıyoruz. Konut bulmanın neredeyse imkansız hale geldiği kentte bu sorun bir an önce çözüme kavuşmalı’’ çağrısında bulundu.

Asıl sorun orta hasarlı binalarda

Hafif, orta ve ağır olmak üzere üç çeşit hasar olduğunu hatırlatan Gümüş, ‘’Hafif hasarlı binalarda oturulabilir, orta hasar da ise binanın güçlendirilmesi ile oturulabilir ancak ağır hasarın yıkılması gerekiyor. Kentimizde ki ağır hasarlı binaların yıkımına devam ediliyor. Asıl sorun orta hasarlı binalarda’’ ifadelerini kullandı.

Orta hasarlı binalarda ruhsat olmadığı için güçlendirme yapılamıyor

Gaziantep’te kiralık dairelerin fiyatlarının yüksek olduğunu sözlerine ekleyen Gümüş, ‘’Kiralık daire fiyatları yüksek olduğundan insanlar orta hasarlı binalarda oturmaya devam ediyor. Belediyeler orta hasarlı binalara ruhsat vermiyor, vermeyince de güçlendirme yapılamıyor. Dolayısıyla insanlar mağduriyet yaşıyor ve yıkılan her bir bina milli servet değerinde bina kurtarılacak durumda iken yıkılması milli servetin de çöpe atılması anlamına geliyor’’ açıklamasını yaptı.

Belediyelerin kentin yerelde mülki idare amiri olduğunu kaydeden Gümüş, ‘’Bir binanın iskanı var ise binanın proje belediye tarafından istenmeli ve izin verilmeli. Sonrasında ise bina üzerinde gerekli testler yapılır. Yapılan projeler daha sonra üniversiteye gönderiliyor. Orada da proje incelendikten sonra belediyeye ondan sonra yapı denetim firmasına gider. Tüm işlemlerden geçtikten sonra projeye onay verilirse binaya fiber, betonarme ve çelik olmak üzere üç çeşitten birini yaparız’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *