ANASAYFA arrow right Güncel

Ortadoğu'nun referans borsası olmayı hedefliyoruz

Ortadoğu'nun referans borsası olmayı hedefliyoruz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.07
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.07
''11. Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güç Birliği'' toplandı
Ticaret Borsası Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstığı, hububat ve bakliyat ürünlerinde olduğu gibi zeytinde de Ortadoğu'nun referans borsası olmayı hedeflediklerini söyledi. Tiryakioğlu, GTB ve Zeytin Dostları Derneği'nce GTB'de düzenlenen ''11. Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güç Birliği'' toplantısında, borsalarının önceki dönemlerde zeytin ve zeytinyağı ticaretinde önemli roller üstlendiğini belirtti. 

''İnsanoğluna dünyada tek bir ağaç seçme hakkı verilseydi şüphesiz zeytini seçerdi. Çünkü meyvesi, yağı, gövdesi ve yaprağı en faydalı olan ağaç zeytindir'' diyen Tiryakioğlu, bu nedenle zeytine ölümsüz ağaç denildiğini anlattı. 

Tiryakioğlu, şunları kaydetti: ''Geçmişte maalesef ülke olarak değerlerimizi gündeme taşıyamamışız. Yeni yeni bu tür faaliyetlerle ürünlerimizin kıymetini anlamaya çalışıyoruz. Nasıl ki dünyada Chicago Borsası merkez kabul ediliyorsa bu tip ürünlerde de Ortadoğu'nun merkez borsası olmaya hedefliyoruz. Laboratuvarlarımız zeytinyağı için bölgenin en donanımlı laboratuvarı. Antep fıstığı, hububat ve bakliyat ürünlerinde olduğu gibi zeytinde de Ortadoğu'nun referans borsası olmayı hedefliyoruz.'' Tiryakioğlu, yıllardır bölgede yetişen zeytin ile zeytinyağının kalite ve kalite olmadığı için ihracat sorunlarından bahsedildiğini ifade etti.
Kalitenin göreceli olduğunu, ülkeden ülkeye değiştiğini belirten Tiryakioğlu, ''Yeter ki siz kendi kriterleriniz ve özelliklerinizi ortaya koyun. Öyle ki yıllar önce Antep fıstığı boyutu sebebiyle işe yaramaz olarak değerlendirilirken ciddi çalışmalar sonucunda kendi kulvarında dünyanın en önemli fıstığı haline gelmiştir. Aynı yol haritasını zeytin için de kullanmamız gerekmektedir. Bunun için çok daha iyi örgütlenmemiz gerekiyor'' diye konuştu. 
 


''İlkel şartlarda üretim'' 
 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz da Gaziantep'in bölge olarak zeytinin ana vatanı olan illerden biri olduğunu fakat üretilen zeytinin istenildiği gibi değerlendirilemediğini ve işletmelerin bu konuda gereken teknolojiyi tam olarak yakalamadığını ifade etti. 

Halen ilkel şartlarda zeytin üretimi yapıldığına dikkat çeken Yılmaz, şunları anlattı: ''Zeytin tesislerinde sadece sıkım yapılıyor, ondan sonra üzerinde etiketi olmayan tenekelere doldurularak piyasada satılmaya çalışılıyor. Bu şekildeki üretim taklit ve tahrişe açık bir üretimdir ve bunu asla kabul edemeyiz. Bu nedenle özellikle zeytin yetiştiriciliğinin yanı sıra zeytin işletme tesislerinde daha modern ve hijyenik şartlarda hizmet verebilmeleri için projeler üreterek çalışmalar yapıyoruz.'' 

Zeytin Dostu Derneği Başkanı Metin Ölkem ise zeytin sektörünü ulusal ve uluslararası arenaya taşımak için birçok etkinlik ve çalışma yürüttüklerini dile getirdi. 

Zeytinyağı sektörünün en büyük sorununun tahriş olduğunu, tahrişin yağların karışımı anlamına geldiğini dile getiren Ölkem, ''Tahriş, yağların karışımıdır ancak bana göre ihanettir. Kur'anı Kerim'de de yer alan kutsal zeytin ağacına ihanettir. Bunu yapan herkes ihanet ediyor. Biz nasıl olur da bu ağacın bu ürünlerine bu ihaneti yapabiliyoruz ve buna nasıl göz yumuyoruz. Ben buna şaşırıyorum'' dedi. 

AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu da zeytin sektörünün Türkiye'de hak ettiği yere gelmesi için kendilerinin de hükümet olarak üzerlerine düşenleri yapacaklarını ve üreticiyi desteklemeye devam edeceklerini kaydetti. 

Toplantının sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi. AA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *