Sektörün zor günler geçirdiğini ifade eden Gaziantep Umum Nakliyat Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Zafer Aydıngüler, son 10 yılda ise taşıma sektörünün yüzde 50 oranında küçüldüğünün altını çizdi
Aydıngüler, ‘’Organize Sanayi Bölgesi’nin en büyük sorunlarından birisi üretim. İşçilik, akaryakıt gibi girdilerin artmasının yanı sıra kredi faiz oranlarının ve enflasyonun yüksek olması sanayiciyi olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla üretimde bir düşüş yaşanıyor. Bu da sektörümüzü olumsuz olarak etkiliyor. İş olsa nakliyatçıların yüzde 30’u neden araçlarını satsın ki?’’ ifadelerini kullandı.
Karayolları Kanunu ve yönetmeliği günümüze göre revize edilmeli
‘Taşıma azaldıkça araç fazlalaşır, araç fazlalaştıkça rekabet artar. Bu da taşıma sektöründeki esnafın para kazanamamasına yol açar’ diyen Aydıngüler, sektörde bir kabuk değişimi yaşandığına dikkat çekti. ‘’Her sektör gibi bizim sektörümüzde her yıl kabuk değiştiriyor. 2006 yılında çıkan Karayolları Kanunu ve yönetmeliğin değişmesi veya revize edilmesi lazım. Çünkü aradan 19 yıl geçmiş. Günümüze göre uyarlanması büyük önem arz ediyor’’ açıklamasını yaptı.
Şoför sorunu bir an önce çözüme kavuşturulmalı
Şoför sorununun sürdüğünü sözlerine ekleyen Başkan Aydıngüler, ‘’En büyük sıkıntılarımızdan birisi şoför bulamamak. Bu da yarınlarımız için tehlike arz ediyor. SRC ehliyeti olan şoför bulunamıyor. Ehliyetin bir aylık sınav süresi var, ancak ehliyetin alınması öyle kolay bir durum değil. Zaten kişinin taşımacılık yapabilmeye yönelik ehliyeti var ama SRC belgesi olmadığından sıkıntı yaşıyor. Bu şoförün başka sektöre yönelmesine neden oluyor. O yüzden sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade ediyoruz’’ dedi.
Araçlarını satılığa çıkaran esnaf, sektörden çıkmaya başladı
Esnafın araçlarını satılığa çıkardığını ve yavaş yavaş sektörden çıkmaya başladığını söyleyen Aydıngüler, ‘’Akaryakıt başta olmak üzere girdi maliyetlerinin yükselmesi sonucunda esnaf para kazanamıyor. Böyle olunca da araçlarını satılığa çıkarmak zorunda kalıyorlar. 2012 ile 2015 yılları arasında 20 bin civarında araç üretimi yapan firmaların, bu rakamı günümüzde 10 bine düştü. Yani üretimde yüzde 50 oranında bir küçülme söz konusu. Tabii bu da nakliyat sektörünün yüzde 30 daralmasına neden oldu’’ şeklinde konuştu.
Bireysel nakliyatçılık yerini lojistiğe bırakıyor
Nakliyatçılığın bireysellikten lojistiğe döndüğünü kaydeden Gaziantep Umum Nakliyat Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Zafer Aydıngüler, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Bireysel çalışan birçok kişi lojistiğe yöneldi. Yani kurumsallaştılar. Bunun sonucu olarak geçmiş yıllarda yüzde 85 seviyelerinde olan bireyse nakliyatçılık günümüzde yüzde 15’e kadar geriledi.’’