ANASAYFA arrow right Güncel

Özel bir ürün olan kiraza destek verilmiyor

YAYINLAMA: 21 Ekim 2022 / 21.44
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2022 / 21.48
Para kazanamayan kiraz üreticileri yavaş yavaş üretimi bırakmaya başladı. Akaryakıt, gübre ve ilaç gibi girdilerin altında ezilen üretici çareyi üretimi bırakmakta buldu

Şehitkâmil İlçesi Sert Çekirdek Meyve Üreticileri Birlik Başkanı Enver Yıldız, para kazanamayan çiftçilerin üretimden vazgeçmeye başladığını bildirdi. Resmi kayıtlara göre kentimizde 10 bin dönüm arazide kiraz üretimi yapılıyorken, bunun 7 bin dönüme kadar düştüğünü ifade eden Yıldız, özel bir ürün olan kiraza herhangi bir destek verilmemesini eleştirdi.

Bu sezon kiraz para etmedi umduğumuzu bulamadık

Kirazın ülkenin her tarafında yetişmediğini belirten Yıldız, şehrimizde en fazla üretimin Şehitkamil’de olduğunun altını çizdi. “Çiftçi Kayıt Sistemine göre Gaziantep’te 10 bin dönümde kiraz üretimi yapılıyor görünüyor, ancak bu rakam 7 bin dönüme kadar düştü. Üretimi bırakanlar kendilerini kayıttan düşürmüyor. Bu sezon kiraz para etmedi, umduğumuzu bulamadık, dolayısıyla ilgi de azalmaya başladı” dedi.

Akaryakıt, gübre ve ilaç gibi girdiler çok yüksek

Başkan Yıldız, işçi maliyetlerinin yüksekliğinden dert yandı. “Türkiye için özel bir ürün olan kiraza destek olmadığından bahçelerimizde her yıl azalıyor. Para kazamayan üreticileri kiraz ağaçlarını söküp yerine alternatif ürünler ekmeye başladılar. Çünkü akaryakıt, gübre ve ilaç gibi girdiler çok yüksek. Çiftçi hangisinin altından kalkabilir. Zaten işçilik maliyetini söyleyeme bile gerek yok. Bir işçinin günlük maliyeti 200 lira. İzmir’de bir işçi günde 150 kilogram kiraz toplarken burada sadece 30 kilogram kiraz toplayabiliyor” tespitinde bulundu.

Susuz üretim yapılan alanlarda sulu sisteme geçilmesi gerekiyor

Bu şekilde gitmesi halinde kiraz üretiminin daha da azalacağına dikkat çeken Yıldız, sektöre yönelik özel bir desteğin verilmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi. “Maliyetleri düşürecek destekler verilmeli. İzmir’deki gibi fidanlar dikilmeli, susuz üretim yapılan alanlarda sulu sisteme geçilmesi gerekiyor. Bunun gibi çalışmalar yapılsın ki Gaziantep’te de kiraz üretimi yapılan alanların sayısı artsın” açıklamasını yaptı.

Giderlerimiz 2-3 katı yükselmesine karşın fiyatlarda istediğimizi alamadık

Şehitkâmil İlçesi Sert Çekirdek Meyve Üreticileri Birlik Başkanı Enver Yıldız, kiraz üreticilerinin sezondan beklediğini alamadığını, hayal kırıklığı yaşadığının altını çizdi, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Giderlerimiz 2-3 katı yükselmesine karşın fiyatlarda istediğimizi alamadık. Geçen yıl kilogramını 25 liraya verdiğimiz kirazı bu sene 15 liraya verdik. Maliyetlere bağlı olarak fiyatlarının artması gerekirken tam tersi düştü. Çünkü İzmir’de ihracatçıların tümü bir yerde toplanıyor ve üreticiler, ürünlerini oraya getiriyorlar. Orada ihracatçılar fiyat veriyor ve en yüksek fiyatı veren ihracatçıya satılıyor. Bu şekilde kirazın değeri düşmüyor ama bölgede böyle yapılmıyor. Biz bir ihracatçı bir köye diğer ihracatçı başka bir köye gidiyor ve kirazın fiyatı düşüyor. Biz de belediyeden bir yer talep ediyoruz. Nasıl bir fıstık borsası varsa kiraz için de bir alan belirlenmesini ve bu alanda alınıp satılacağını söylesin. O zaman fiyatlar kendiliğinden yükselecek.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *