Psikolog Zehra Gülmüş, yaptığı açıklamada özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin kapanma noktasına geldiğini duyurdu. Kurumların, personel giderleri yüzde 50, akaryakıt ve kırtasiye giderleri yüzde 300, temizlik ve temek gıda ürünleri giderleri yüzde 150 oranında arttı.
Devlet, yeteri kadar destek vermiyor
Gaziantep’te 80 civarında Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi bulunduğunu ancak bu sayının yetersiz olduğunu belirten Gülmüş, devletin yeteri kadar destek vermediğinin altını çizdi. “Devlet, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine yeteri kadar destek vermediğinden kapanma tehlikesi ile karşı karşıya” uyarısında bulundu.
Özel çocuk sayısı arttı
Özel çocuk sayısının arttığına dikkat çeken Gülmüş, “Ekipler, sokak sokak gezip belirledikleri özel çocukları özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarına getiriyorlar. Örneğin; 3 veya 5 yaşında çocukların konuşmayıp gelişim geriliklerinin olduğunu fark etmeyen, fark edip geçiştiren aileler bulunuyor. Özel eğitim hakkında bilgi sahibi olmayan aileler var. Maalesef özel eğitim, toplum nazarında ağır zihinsel ve fiziksel kişilerin geldiği yerler olarak biliniyor. Bu da insanları korkutuyor ve rehabilitasyon merkezlerine, uzmanlara başvurmaktan uzak kalıyorlar. Çocuk, okula başladığında akran zorbalığına maruz kaldığında, arkadaşları ve öğretmenleri tarafından ötekileştirildiğinde aileler özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine başvuruyorlar” ifadelerini kullandı.
Devlet desteği az, giderler çok fazla
Gülmüş, “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine ağır zihinsel çocukların yanı sıra dil konuşma, gelişim geriliği gösterenler, okuma-yazmada güçlük çekenler, duyu bütünleme ve işitme yetersizliği olanlarda geliyor. Özel eğitim merkezlerinde çocuk gelişimi öğretmenleri ile uzmanları, okul öncesi ve özel eğitim öğretmenler, psikologlar ve aile danışmanları bulunuyor, ama bunu tüm özel eğitim kurumları için söyleyemeyiz. Çünkü devlet desteği az, giderler çok fazla. Örneğin; kurumlar ücretsiz servis desteği sağlamaya çalışıyor, fakat, akaryakıta gelen zamlardan sonra birçoğu servisi kaldırmak zorunda kaldı” şeklinde konuştu.
Eğitim süresi çocuğun durumuna göre değişebiliyor
Özel çocukların devlet destekli ayda sadece 12 saat eğitim görebildiğini lakin, bunun yetersiz olduğunu sözlerine ekleyen Psikolog Gülmüş, “Ayda sadece 12 saat eğitim ne öğrenci ne de aileler için yeterli. Eğitim süresi çocuğun durumuna göre değişebiliyor. Ağır zihinsel bir çocuk her gün gelmeli, otizmli çocuk günde en az 4 saat eğitim görmeli. Devlet, öğretmenlerin maaşlarını ve servisi karşılasa özel eğitim merkezlerinin üzerindeki yük bir nebzede olsa azalmış olur” açıklamasında bulundu.
Toplumun daha çok bilinçlenmesi için çalışma yapılmalı
Psikolog Zehra Gülmüş, konuşmasını şöyle tamamladı: “Toplumun özel çocuklara bakış açısında olumlu yönde bir değişme söz konusu, ancak değiştirilmesi ve iyileştirilmesi gereken düşünceler var. Yani toplumun daha çok bilinçlenmesi için çalışma yapılmalı. Aileler çocuklarında davranış, konuşma gibi herhangi bir sıkıntı fark ettiklerinde ertelemen, hiç kimseye kulak asmadan, anında bir uzmana başvursunlar.” Ali Göksular