ANASAYFA arrow right Güncel

Paramız olsa bile hayvansal gıdaya ulaşmak zorlaşacak

Paramız olsa bile hayvansal gıdaya ulaşmak zorlaşacak
YAYINLAMA: 18 Mart 2024 / 18.50
GÜNCELLEME: 18 Mart 2024 / 18.50

2010-2024 yılları arasında 11 milyar dolarlık canlı hayvan ve et ithalatı yapıldığını hatırlatan Başkan Gaziantep Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, “2024 için ayrılan destekleme 91 milyar Türk lirası ve bunun 19 milyar lirası hayvancılık için ayrıldı. Ocak ayı içinde bile 500 milyon dolarlık bir ithalat yapıldı. Şunu ifade etmek istiyorum ki; bir süre sonra öyle görünüyor ki paramız olsa da hayvansal gıdaya ulaşmak zorlaşacak” uyarısında bulundu.

Hayvan sayımız düştü, ete olan ihtiyacımız arttı

2010’lu yıllardan beri ithalatın arttığını, önce piyasayı düzenlemek için başlatılan ithalat şu anda ihtiyaçtan devam ettiğini sözlerine ekleyen Peri, “Son birkaç yıldır dişi hayvanlar, hatta bir dönem gebe hayvanlar bile kesildi, bunun nedeni yetiştiricinin artan maliyetleri karşılayamaması. Bugün hayvan sayımız düşmüş, ete ihtiyacımız artmış durumda” tespitini yaptı.

Veteriner hekimleri yurt dışına gidiyor

Gelinen noktada, veteriner hekimlik mesleğinin ciddi zararlar gördüğünü, yeni mezunların geleceklerini yurt dışında aramak zorunda bırakıldığını kaydeden

Peri, “En büyük zararı hayvancılığımız, ekonomimiz, toplum sağlığı, eti, sütü fahiş fiyata alan vatandaşımız gördü. Son yıllarda tartışma konusu olan sahipsiz hayvanlar da aslında veteriner hekimliği hizmetlerinin etkisizleştirilmesinin bir sonucudur. Güvenli gıda, vektör mücadelesi ile çevre sağlığı görevleri de olan yerel yönetimler, veteriner hekimliği sadece kısırlaştırmaya indirgeyerek Veteriner İşleri Müdürlükleri kurmaktan kaçındılar” şeklinde konuştu.  

Veteriner hekimleri ağır para cezaları ile karşı karşıya bırakılıyor

Peri, “Kanunlarımız gereği sağlık sınıfı olan veteriner hekimler, ikincil mevzuatlarla bu sınıftan çıkarıldı, sağlık çalışanları ve emeklilerine yapılan tüm iyileştirmelerin dışında tutuldular. Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınmayan veteriner hekimler şiddetin adeta kucağına itildiler. Hayvan sağlığının, koruyucu hekimlik hizmetlerinin büyük bölümü, tedavi edici hizmetlerin tamamı konusunda sorumluluk verilen serbest veteriner hekimler yetki ve güvenlikten yoksun şekilde çalıştıkları yetmezmiş gibi, sahada uygulanamaz olduğu ispatlanmış e-reçete gibi mevzuatlarla ağır para ceza cezaları ile karşı karşıya bırakıldılar” dedi.

Ekonomik nedenlerle hayvansal gıdaya ulaşılamıyor

Peri, “Şu anda yüksek fiyatlar ve ekonomik nedenlerle hayvansal gıdaya ulaşılamıyor ve özellikle çocukların fiziksel ve bilişsel gelişimi için hayvansal protein son derece önemli. Dolayısıyla kamuda veteriner hekimliği hizmetlerini güçlendirmek istiyoruz, bu nedenle hayvancılık politikalarında yetişmiş veteriner hekimlerimizin sözü olsun istiyoruz, veteriner hekimlik için verdiğimiz mücadelenin hayvan sağlığı hizmetleri için olduğunun, yani toplumsal sonuçları da olduğunun anlaşılmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *