ANASAYFA arrow right Güncel

Piyasada fiyat istikrarsızlığı söz konusu

Piyasada fiyat istikrarsızlığı söz konusu
YAYINLAMA: 31 Mart 2024 / 21.12
GÜNCELLEME: 31 Mart 2024 / 21.12

Gaziantep-Kilis Diş Hekimleri Odası Başkanı Yücel Özbaş, “Sayının fazla olmasından dolayı diş hekimlerinin yüzde 90’ından fazlası belirlenen fiyat tarifesinin altında çalışıyor” dedi.

Talep çok fazla olduğundan randevularda sıkıntı yaşanıyor

Gaziantep’te toplamda 630 diş hekiminin bulunduğunu hatırlatan Özbaş, “250 muayene ve 130 polikliniğin yanı sıra 3 Ağız Sağlığı Diş Merkezi’nde de 240 diş hekimimiz bulunuyor. Yani kentte yeterince hekim sayımız var. Ağız Sağlığı Diş Merkezi (ASDM) ücretsiz hizmet verdiği için talep çok fazla olduğundan randevu almada sıkıntılar yaşanıyor. ASDM’lerde hasta başına düşen muayene süresi çok düşük. Bazen muayene 5 dakikaya kadar inebilir ve 15 dakika için dolgu randevusu verilir. Bir dolgu için 15 dakika yetersiz” diye konuştu.

Kent genelinde yeni ASDM’lerin açılmasına yönelik planlamalar var

Hasta yoğunluğundan kaynaklı olarak ASDM’lerde randevu sürelerinin kısa olduğunu sözlerine ekleyen Özbaş, “Şu anda ASDM’lerin diş hekimi sayısı arttırılsa bile bu yoğunluk sorunu bitmeyecek. Muhakkak bir randevu sorunu oluşur. Kent genelinde yeni ASDM’lerin açılmasına yönelik planlamalar var” hatırlatmasını yaptı.

Yönetmeliğin kaldırılmasıyla muayene ve poliklinik açmamız kolaylaştı

Diş hekimlerinin istihdamına yönelik Türk Diş Hekimleri Birliği’nin 8 önerisi bulunduğunu ifade eden Özbaş, “Bunlardan birisi hekim yanında hekim çalıştırma idi. Şubat ayında bu yasa TBMM’den geçti ve şu anda bir diş hekiminin yanında diş hekimi çalışabiliyor. Muayene, poliklinik açma veya ruhsat almamız çok zordu. Çünkü deprem yönetmeliği engeline takılıyorduk. Ancak yönetmeliğin kaldırılmasıyla muayene ve poliklinik açmamız kolaylaştı” şeklinde konuştu.

Her ailenin bir diş hekimi olması yönünde bir çalışma var

Her ailenin bir diş hekimi olması yönünde bir çalışma olduğunu ve 3 ilin bu konuda pilot uygulama olarak seçildiğini söyleyen Özbaş, “3 şehrimizde pilot uygulamamız var ve bunların yaygınlaştırılacağı söyleniyor. Belki aile sağlığı merkezlerine bir diş hekimi atanabilir. Ama bunun için bir ekipmanımızın olması lazım. Yani ekipman yatırımı yapılması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Artık dijital diş hekimliği çağındayız

Diş hekimlerinin sayısıyla beraber sorunlarında arttığına dikkat çeken Özbaş, “Artık dijital diş hekimliği çağındayız. Diş hekimlerinin kendilerini geliştirmesini, eğitimlere katılmalarını, çalışma ortamlarını modernize etmelerini, dijitale geçmelerini öneriyoruz. Bu konuda eğitimler veriyoruz. Yani her diş hekiminin okuldan aldığı bilgilerin yanı sıra çeşitli eğitimlerde alarak mesleklerini devam ettirmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *