ANASAYFA arrow right Güncel

Piyasadan çekilen ilaç sayısı artacak

Piyasadan çekilen ilaç sayısı artacak
YAYINLAMA: 04 Eylül 2023 / 22.29
GÜNCELLEME: 04 Eylül 2023 / 22.31
Ülkemizde ilaç krizi gün geçtikçe derinleşirken, bazı ilaç firmaları büyük öneme haiz ilaçları Türkiye’ye getirmeyeceği açıkladı

Kur farkı sağlığı da olumsuz etkiledi. Temmuz ayında ilaca yapılan yüzde 30 zam da piyasaları ve ilaç firmalarını rahatlatmadı. Dolayısıyla ilaç firmaları çareyi ilaçlarını Türkiye piyasasından çekmek de buldu. Örneğin; Roche isimli ilaç firması organ nakli olan hastalar için hayati öneme sahip ilacı piyasadan çektiğini duyururken, diğer ilaç içinde endişeli olduğunu belirtti.  
İnsanların ilaca ulaşımı zorlaşacak

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, piyasadan çekilen ilaç sayısının artacağını dolayısıyla insanların ilaca daha zor ulaşacağına dikkat çekti. 

Kanser, kap ve tansiyon gibi ilaçlarında piyasadan çekilmeleri söz konusu
Yeni molekül ilaçların ülkemize gelmediğine dikkat çeken Yılmaz, “Yeni moleküller gelmediği gibi bazı firmalar ilaçlarını Türkiye piyasasından çekmeye başladı. Örneğin; bir firma çocuklarda büyüme geriliğinde kullanılan bir hormon ilacını ya da başka bir firma ise organ naklinde hayati öneme sahip bir ilacı ülkemize getirmeyeceğini açıkladı. Kanser, kap ve tansiyon gibi ilaçlarında piyasadan çekilmeleri söz konusu” dedi.
100’ün üzerinde
ilaç piyasada yok
“100’ün üzerinden ilacın piyasada olmadığını vurgulayan Yılmaz, “Türkiye’de satılan her ilacın 54’ü ithal 46’sı ise yerli. Geçmiş yıllarda ithal ilaç oranı yüzde 30 iken bu oran yüzde 54’e yükseldi ve her yıl ithal ilacın toplam ilaç pazarı içerisindeki oranı artıyor. Yurt dışından ilaç getirilmesi dövizin dışarıya çıkması anlamına gelir. Bu firmaların da ilaç için yaptığı yatırımın karşılığını almaları lazım. Çünkü bir ilacın üretimi ve piyasaya sürülmesi 8 yılı bulabiliyor” diye konuştu. 
İlaç yokluğunu yoğun bir şekilde hissetmeye başlayacağız

Yılmaz, “Devletin ilaç zammı için belirlediği Euro kuru güncel kurun yarısının da altında. Hal böyle olunca ithal ilaçların Türkiye’ye gelmesi mümkün değil. Hazır ki ilaçlarda elimizden gidecek ve ilaç yokluğunu bu aydan itibaren yoğun bir şekilde hissetmeye başlayacağız. Bu sorunun çözümü rasyonel bir fiyatlandırma politikası, yerli ilaç sanayisinin desteklenmesi ya da fiyatların güncel Euro kuru üzerinden belirlenmesi ile mümkün” açıklamasını yaptı. 
Tüm eczacı meslektaşlarımız aynı sorunu yaşıyor

Yüzde 30 zammında ilacın bulunabilirliğine çare olmadığını belirten Yılmaz, “Bir rahatlamadan söz edemeyiz. İstediğimiz kadar ilaç siparişi veremiyoruz. İlaçlar depolardan kısıtlı gelmeye devam ediyor. Bu da firmaların kısıtlı üretim yaptıkları anlamına geliyor. Bazı ilaçları tek tek buluyoruz. Doktorun reçeteye yazdığı ilacın bir veya ikisini bulabiliyoruz. Tüm eczacı meslektaşlarımız bu sorunu yaşıyor. İlaç sorunu artarak devam edecek” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *