ANASAYFA arrow right Güncel

Piyasanın stabil bir konuma gelmesi bizim için çok önemli

Piyasanın stabil bir konuma gelmesi bizim için çok önemli
YAYINLAMA: 04 Eylül 2023 / 21.45
GÜNCELLEME: 04 Eylül 2023 / 21.46
Bölge ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 azaldı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Bölgenin Ağustos ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Bölgenin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 oranında azalarak 1 milyar 54 milyon 707 bin dolar olarak gerçekleşti. Kileci “İstikrarlı bir ihracat performansı bizleri sevindiriyor” dedi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Bölgenin Ağustos ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Bölgenin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 oranında azalarak 1 milyar 54 milyon 707 bin dolar olarak gerçekleşti. Bölgenin ihracat üssü Gaziantep’in ihracatı ise Ağustos ayında yüzde 0,9 artış ile 924 Milyon 126 bin dolar oldu. Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Artık belli bir seviyeyi yakalayan üretim ve ihracat istatistiklerine baktığımızda bölgemizdeki toparlanma her ay daha da hissediliyor. İstikrarlı bir ihracat performansı bizleri sevindiriyor. Bölgemizin ihracatı bu ay da 1 milyar doları aşmış durumda. 8 aylık periyotta ise 7,5 milyar dolar ihracata ulaştık. İhracatımızda en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkeleri yüzde 39,3’lük payla ilk sıradaki yerini korurken, AB Ülkeleri yüzde 18,7’lik payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise yüzde 13,8’lik payla üçüncü sırada bulunuyor. Ülkelere göre Ocak-Ağustos ayı ihracat tablomuzu incelediğimizde; Irak, ABD, İtalya, Suriye, İngiltere, Almanya, Suudi Arabistan, Libya, İsrail ve Rusya Federasyonu’nun Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer aldıklarını görüyoruz. Gazi şehrimizin kıymetli ihracatçıları da gösterdikleri üstün performansla yüzümüzü güldürmeye devam ediyor. Ağustos ayında Gaziantep yeniden 5. sıraya yükseldi ve tarihinin en yüksek Ağustos ihracatına ulaşmış oldu. Bölgemizdeki diğer illerden ise Mardin'den 93,4 milyon dolar, Kahramanmaraş’tan 83,9 milyon dolar, Malatya'dan 32,8 milyon dolar, Şanlıurfa’dan 23,3 milyon dolar, Diyarbakır'dan 18,3 milyon dolar, Kilis'ten 7,5 milyon dolar, Adıyaman'dan 5,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi” şeklinde konuştu.
Açıklamasında ihracattaki ve ekonomideki gelişmelerle GAİB’in faaliyetlerine de değinen Kileci, “Merkez Bankamız politika faizini 750 baz puan artırdı ve faizler yüzde 25’e yükselmiş oldu. TCMB’nin hamlelerini ihracatçılar olarak yakından takip ediyoruz. Piyasanın stabil bir konuma gelmesi bizim için çok önemli. TCMB’nin aldığı kararlarla finans ortamı kendisine bir yön çizse de biz Ticaret Bakanlığımız ve TİM iş birliğiyle elimizden geleni yaparak ihracatımızı sürdürülebilir bir temele oturtmak ve daha da ileri taşımak için gereken adımları atıyoruz. Geçtiğimiz günlerde TİM ve 11 bankamız imzaladıkları protokol yönünde ihracatçılarımıza önemli bir kaynak sağlanması üzerinde mutabık kaldı" diye konuştu

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *