Gaziantep’inde içerisinde bulunduğu Türkiye’nin birçok ilinde proje okulları olduğunu söyleyen Avan, “Proje okullarına öğrenciler sınavla alınırken, öğretmen ve yöneticiler sınav ile değil, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından atanıyor. Bu asla kabul ettiğimiz bir durum değil. Türk Eğitim Sen olarak yıllardan beri itiraz ediyoruz, vicdanlarımız sızlıyor. Öğretmenlerin gözlerinin içine baka baka ayrımcılık yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Öğretmenler birbirleriyle yarışır hale gelmeli
Avan, “Anadolu Liseleri’ne öğretmen ataması sınav ile yapılıyordu. Sınav sayesinde öğretmenler birbiri ile yarışıyordu. Atamalar keyfiyet veya mensubiyete dayalı olmamalı. Çünkü eğitim camiası, yıllardır, keyfiyete ve mensubiyete göre sürdürülen yönetici atama usulünden çok çekti. Sürdürülebilir, nitelikli, eşit, objektif ve adil uygulama eğitime hâkim olmalı. Millî Eğitim Bakanlığı’da bu yanlıştan bir an önce dönmeli ve yine öğretmenler birbirleriyle yarışır hale gelmeli” şeklinde konuştu.
Hiç sınava kazanamayacak kişilerin proje okullarına atandığını duyuyoruz
“2018’den itibaren sınava dayalı yapılan yönetici atamaları sayesinde eğitim kurumlarımızda oluşan huzur ve başarı ortamı tartışılmaz bir gerçeklik” diyen Başkan Avan, “Hiç sınava kazanamayacak kişilerin proje okullarına atandığını duyuyoruz. Öğretmenin referansı kendi yeteneği, bilgisi ve tecrübesidir. Dolayısıyla proje okullarımızdaki yönetici ve öğretmen atama sistemi de hızlıca sınav esasına göre düzenlenmeli. Akademik başarısı en üst düzeyde olan öğrencilerimizin okuduğu bu okullarımıza, keyfiyete göre yapılan atamaların ortaya çıkardığı arazları görmezden gelmek kabul edilemez” açıklamasında bulundu.
Bunlar derhal son bulmalı
Avan, “Gaziantep TOBB Fen Lisesi’nde “Türk Eğitim Sen üyelerine; şu sendikanın üyesi değilseniz, buraya atanamazsınız” diye söylendi. TOBB Fen Lisesi Müdürü buna cevap versin. Bu tür söylemler öğretmenleri inciten ve kalplerini kıran sözler. Bu alışkanlıklar asla ve asla devam etmemeli. Her öğretmen veya yönetici devletin öğretmeni ve yöneticisidir. Hiç kimse “Seni atadım seni atamadım” ya da “Senin adını Ankara’ya gönderdim, seninkini görmedim” gibi sözler öğretmenler arasında ayrımcılığa neden oluyor. Bunlar derhal son bulmalı” çağrısını yaptı.
Batıya giden 80 bin öğrenci yeniden döndü
Öğrencilerin okullara devamlılığın arttığına dikkat çeken Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kahramanmaraş depremlerinden Nurdağı ve İslâhiye çok fazla etkilendi. Hem bu ilçelerde hem de merkezde öğrencilerin okula gelme oranında bir artış olduğunu görüyoruz. Ayrıca deprem bölgesindeki batıya giden 80 bin öğrenci yeniden döndü. Bu rakamın yükseleceğini düşünüyoruz.” Ali Göksular