Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Eş Başkanı Yılmaz Sucu, yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun, ‘En büyük amacımız önce hasta memnuniyeti, sonra çalışan memnuniyeti’ sözlerine tepki gösterdi
‘Sanal kuyruklarda muayene olmayı bekleyen, muayene sırası aldığında da 5 dakika ile sınırlı muayene yapılabilen bir sağlık sistemi gerçekliği var’ hatırlatması yapan Sucu, PET taramaları, radyolojik görüntülemeler gibi tetkikler için bir yıla varan randevu süreleri verildiğini hatırlattı.
Sağlık Bakanı, sesimize kulak vermeli
Sucu, ‘’Yeni Sağlık Bakanımızdan çok net bir şekilde gerçekten halkımızı ve hizmet veren emekçileri düşünüyorlarsa sesimize kulak vermelerini bekliyoruz. İş kolunda ki emek ve meslek örgütleri başta olmak üzere, halkın örgütlü yapılarından olan ve en azından TBMM’de bulunan siyasi partileri de dahil ederek birlikte sağlık sistemini tartışalım. Hep birlikte de yeni sağlık sisteminin inşası için birlikte çalışma yürütelim diye çağrımızı yineliyoruz’’ dedi.
Halktan katkı katılım payları
ve ilave ücretler alınıyor
Çok sayıda kalemde halktan katkı katılım payları ve ilave ücretler alındığını belirten Sucu, ‘’Her gün yeni bir ilaç SUT kapsamından çıkarılıyor. Uzun süre verem, çocuk felci, tetanos ve hepatit B aşılarımız yoktu. Biz rahim ağzı kanserinin önlenmesi için HPV aşısı beklerken, bebeklerimiz verem, çocuk felci, sarılık aşılarını olamadılar. Yaralananlar tetanos aşılarını olamadı. Diyaliz hastalarımız hepatit B aşılarını olamadı. Riskli gruptaki sağlık çalışanları hepatit aşılarını olamadı. Aşıları erteledik. Sağlığımızı kaybettik’’ ifadelerine yer verdi.
2022 yılında hekime müracaat sayısı
854 milyon 328 bin olarak gerçekleşti
Sağlık istatistikleri yıllığı 2022 verilerine göre kişi başı hekime müracaat sayısının 10, kişi başı diş hekimine müracaat sayısının 0,62 ve yatak doluluk oranının ise yüzde 58,1 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Sucu, ‘’OECD ve AB ülkelerinde hekime müracaat 6 kez civarında iken Koca döneminde Türkiye’de yılda 10 kez olmuş. 2022 yılında toplam hekime müracaat sayısı 854 milyon 328 bin 324 olarak gerçekleşmiş. 2022 yılında hekime müracaatın yüzde 39,9’u birinci basamak sağlık hizmeti veren kurumlara yapılırken, yüzde 60,1’i ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarına yapılmış. Üstelik AB ve OECD ülkelerinde yaşlı nüfusun daha fazla olmasına ve hastaneye başvuruya daha fazla ihtiyaç duyulmasına rağmen oranlarımız oldukça yüksek’’ tespitini yaptı.
Ülkemizde 1000 kişi başına
düşen hemşire sayısı 2.4
Türkiye’de 2022 yılında 100 bin kişiye düşen ebe ve hemşire sayısı 365, 100 bin kişiye düşen hekim sayısının ise 230 olduğunu sözlerine ekleyen Sucu, ‘’OECD 2023 sağlık indikatörleri incelendiğinde; her 1000 kişi başına düşen hemşire sayısı; OECD ülkeleri ortalaması 2011 yılında 8,2 iken bu sayı 2021 yılında 9.2’ye yükselmiş. 2021 yılı OECD sağlık istatistiklerinde ülkemizde 1000 kişi başına düşen hemşire sayısı ise 2.4. 2021 yılı OECD sağlık istatistiklerinde ülkemizde 1000 kişi başına düşen hekim sayısı ise 1.95 olup listenin sonunda yer alan Kolombiya’da bu sayı 2.18’dir. Listenin başında yer alan Norveç’de 5.1, listenin sonlarında yer alan Macaristan’da 3.49, Estonya’da ise 3.47’dir. Bu ortalamalara da aldanmamak lazım. Türkiye’de bölgelere göre değerlendirme yaptığımızda ise durumun çok daha vahim olduğu biliniyor’’ şeklinde konuştu.