ANASAYFA arrow right Güncel

Sağlık ve güvenlik hizmetlerinde işsizlik oranı daha düşük

Sağlık ve güvenlik hizmetlerinde işsizlik oranı daha düşük
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.08
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.08
Zambak Yayın Grubu İnsan Kaynakları Uzmanı Zafer Avcı, LYS tercihleri öncesinde tavsiyelerde bulundu.
Zambak Yayın Grubu İnsan Kaynakları Uzmanı Zafer Avcı, LYS tercihleri öncesinde tavsiyelerde bulundu. Bazı alanlarda işsizlik oranının oldukça düşük seviyelerde olduğunun altını çizen Avcı, sağlık ve güvenlik hizmetleri alanlarında işsizliğin oldukça az seviyede olduğunu vurguladı. 

LYS sona erdi, ancak öğrencileri doğru tercihleri yapmak için zorlu bir süreç bekliyor. Uzmanlar uygun bir meslek seçiminin kişiye iş dünyasında kazandırdığı başarının hayatın diğer alanlarına da yansıyacağına dikkat çekiyor. 

Zambak Yayın Grubu İnsan Kaynakları Uzmanı Zafer Avcı, LYS sonrası tercih sürecine ilişkin tavsiyelerde bulundu. Eğitimci ve ailelerin çocukların eğitim alacakları branşları belirlerken, çocukların genetik yetenekleri ve daha sonra çevre etkisiyle şekillenen kişilik ve karakter yapılarının da dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Avcı yaptığı açıklamada, “Ailenin başarılı olduğu meslek, kişinin o meslekteki potansiyelini ifade eder dolayısıyla başarısını etkiler. Yapılan araştırmalarda toplumumuzda mezun oldukları bölümlerin gerektirdiği meslek ve sektörlerde çalışmayan birçok insanın olduğu da bilinmektedir. Çalışma hayatında bireylerin çalıştıkları işten memnun olmaması veya ilk fırsatta bu işi değiştireceğim yönündeki yaklaşımların altında bu faktörlerin bulunduğunun göz ardı edilmemesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
Zafer Avcı, işsizlik sorununun meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: 
“Yeteneği, ilgisi, çalışma koşulları, ücreti her durumu kendisine uyan bir kişinin önüne o meslekte istihdam edilmeme yani iş bulamama sorunu çıkabilir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı verilerine göre, işsiz sayısı 2.75 milyona işsizlik oranı ise yüzde 9.7'ye çıkmıştır. Üniversite mezunu işsiziz sayısı ise 557 bini bulmuştur. Üniversitelerden mezun olup iş bulamayanların oranı ise her geçen yıl artış göstermektedir. Yüksekokul veya fakülte mezunları arasında 2012'de yüzde 10.1 olan işsiz sayısı yüzde 10.3'e çıkmıştır. TÜİK verilerine göre, en son mezun olunan okul ve mezun olunan alan itibariyle Türkiye'de 28 milyon 271 bin kişilik iş gücünün 5 milyon 388 milyonluk kısmını yüksekokul veya fakülte mezunları oluşturuyor. Üniversite mezunları arasında işsizlik oranının en yüksek olduğu alan imalat ve işletme olmuştur. Bu alanlardan mezun olanların yüzde 16.8'i işsiz durumda bulunuyor.”
Sanat bölümlerinden mezun olanların yüzde15.9'unun işsizlik sorunu yaşadığının altını çizen Avcı şöyle devam etti: 
“Eğitimli iş gücünde işsizlik oranının yüksek olduğu bir diğer alan ise yaşam bilimleri. Bu alandan mezun olanların yüzde 14.5'i iş arıyor. Sosyal ve kişisel hizmetler, bilgisayar, ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma, iş ve yönetim, gazetecilik ve enformasyon, tarım, ormancılık ve balıkçılık, fizik bilimleri ile mimarlık ve inşaat mezunlarının işsizlik oranı üniversite mezunlarının genel işsizlik oranının üzerinde bulunuyor. Sosyal ve kişisel hizmetler mezunlarının yüzde 14.3'ü, bilgisayar mezunlarının yüzde 14.2'si, ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma mezunlarının yüzde 14.1'i, iş ve yönetim mezunlarının yüzde 13.5'i, gazetecilik ve enformasyon mezunlarının yüzde 13.2'si, tarım, ormancılık ve balıkçılık mezunlarının yüzde 12.2'si, fizik bilimleri mezunlarının yüzde 11.9'u, mimarlık ve inşaat mezunlarının yüzde 11.2'si iş sahibi değil. 

Buna karşın bazı alanlarda işsizlik oranı oldukça düşük seviyelerde bulunuyor. Yüksekokul veya fakülte mezunları arasında işsizliğin en az olduğu alan güvenlik hizmetleri olarak dikkati çekiyor. Bu alanlardan mezun olanların işsizlik oranı yüzde 2.1'le sınırlı kalıyor. 
İşsizliğin düşük olduğu bir diğer alan ise sağlık. Sağlıkla ilgili alanlardan mezun olanlar arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 2.4 düzeyinde bulunuyor. Veterinerler de büyük ölçüde işsizlik sorunu yaşamıyor. Veterinerler arasındaki işsiz oranı yüzde 4.7'de kalıyor. Hukuk yüzde 6'lık, öğretmen eğitimi ve eğitim bilimleri yüzde 7.4, mühendislik işleri yüzde 8.4, matematik ve istatistik yüzde 9.3, beşeri bilimler yüzde 9.8, sosyal bilimler ve davranış bilimleri yüzde 10'luk işsizlik oranıyla, üniversite mezunlarının genel işsizlik oranının gerisindeki alanları oluşturuyor.”ANKA




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *