ANASAYFA arrow right Güncel

Sağlıkta Dönüşüm Programı sorunları çözümsüz hale getirdi

Sağlıkta Dönüşüm Programı sorunları çözümsüz hale getirdi
YAYINLAMA: 06 Mayıs 2024 / 19.19
GÜNCELLEME: 06 Mayıs 2024 / 19.19

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi yöneticileri, Ebeler Günü açıklamasında, “İş güvencemiz yok” dedi

SES Gaziantep Şubesi Kadın Sekreteri Ebe Nazife Külekçi, “Sağlık insan gücünün vazgeçilmez üyeleri olmamıza karşın biz ebeler, mesleksel işlevlerimiz ve çalışma koşullarımız açısından ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Güvencesiz istihdam politikaları, zorlu çalışma koşulları ve özlük haklarının yetersizliği, mesleksel ve çalışma koşullarına ilişkin sorunlarımız Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yeni bir boyuta taşınarak, daha da çözümsüz hale getirildi” açıklamasını yaptı.

Meslek itibarını arttıracak politikalar uygulanmasını istiyoruz

“Hemşireler, sağlık memurları ve acil tıp teknisyenleri ile bir potada eritilip, aile sağlığı çalışanı olmak istemiyoruz” diyen Külekçi, “Bu modelle toplumla koparılan bağımızı, rutin işlemlere sıkıştırılan meslek kimliğimizi geri almak ve meslek itibarını arttıracak politikalar uygulanmasını istiyoruz. Ebelik bölümünü severek seçen bizler, nitelikli bir eğitimin mesleki saygınlık açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yeterli sayıda akademisyenin olduğu, yeterli sayıda akademisyenin ise ebe olmasını, üniversitelerimizin mesleki eğitim verecek alt yapıya sahip olmasını, uygulama alanlarının yeterli olmasını ve öğrenci kontenjanlarını sağlık insan gücü planlamalarına göre belirlenmesini istiyoruz” diye konuştu.

İş güvencemizin olmadığını düşünüyoruz
Külekçi, “Doğum öncesi, doğum ve doğum sonu annenin ve bebeğin sağlığının korunmasındaki ve geliştirilmesi, üreme sağlığı başta olmak üzere koruyucu sağlık hizmetlerinin sunumundaki rolümüz ve sağlık örgütlenmesindeki önemi nedeniyle severek seçtiğimiz mesleğimizi uygularken, saygın bir konumda olduğumuzu düşünmek istiyoruz.  Bizlere bugünlerde saygın bir konumda olmadığımız duygusu yaşatılmaktadır. Çoğumuz görev tanımlarımızın, yetki ve sorumluklarımızın belirli olmadığını, yeterli ücret alamadığımızı, meslek özerkliğimizin ve iş güvencemizin olmadığını düşünmekte ve gelecekten kaygı duymaktayız” tespitini yaptı.

Ebelik Yasası bir an önce çıkarılmalı

Ebelik yasasının olmamasının mevzuat ve özlük haklarını olumsuz etkilediğini sözlerine ekleyen Külekçi, “Görev, yetki ve sorumluluklarımızın belirsizleşmesine, eğitim aldığımız alan dışında çalışmanın yaygınlaşmasına ve mesleğimizi uygulayamaz hale gelmememize neden olmaktadır. Biz ebelik yasası çıksın diye her platformda talepte bulundukça Ebelik yasası yerine 1 Mart 2024 tarihinde Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 3. Maddesinde; bizlerin meslek örgütlerine danışılmadan yeni sorunlara yol açabilecek bir düzenleme yoluna gidilmiştir. Biz meslek örgütlerimiz, sendikalarımız ve alandaki bağımsız akademisyenlere danışılarak özlük haklarımızı, görev ve yetkilerimiz günümüz koşullarına uygun düzenleyecek bir Ebelik yasası isteğimizde ısrar ediyoruz” çağrısında bulundu. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *